Különleges makibébik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A hármasikrek egyhónaposak, 20-30 dekák, ügyesen mozognak és úgy harsognak, hogy egy horrorfilmbe is beillenének.

A Madagaszkár szigetén őshonos, éppen egyhónapos hármasikrek - két hím és egy nőstény - most estek át első orvosi vizsgálatukon és megkapták egyedi azonosítójukat. Az aprócska, mindösszesen 20-30 dekás állatok nagyon békésen tűrték a vizsgálatot - olyannyira, hogy a végére el is aludtak.

 

Sokat alszanakFotó: Sóstó Zoo - Nyíregyházi Állatpark

Az apróságok száznapnyi vemheség után születtek - írja a Nyíregyházi Állatpark. Eleinte az anyaállat sokat tartózkodott kölykei között, hogy szoptassa és melengesse őket. Kb. egyhetes koruktól kezdve járnak ki a biztonságot nyújtó fészekből, és most, egyhónaposan már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak.

A kölykök még főleg anyatejjel táplálkozik, de kóstolgatják a lédús gyümölcsöket is. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusa.

A park vörös vari párja tenyészprogram keretében érkezett az állatparkba Lengyelországból és Csehországból, és egy éve élnek együtt.

A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi makitól eltérően az anya a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódait és nem a testén hordozza, hanem a szájában cipeli őket.

 

Így néz ki egy vékára való makiFotó: Sóstó Zoo - Nyíregyházi Állatpark

Az a tény, hogy szent állatnak tartották őket, évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek