Nézzen élőben cuki kamaszgólyákat!

Online figyelhetik a természetbarátok, ahogyan az egyik gemenci feketególya-fészekből kirepülnek a fiókák. Kedden a három közül egy már kirepült, de még vissza is tért a védelmet nyújtó fészekbe.

Szakemberek szerint néhány napon belül a megfigyelt madarak elhagyják az addig biztonságot adó fészket és bekövetkezik a család felbomlása is. A szülők várhatóan jövőre ugyanebbe a fészekbe térnek vissza. A Gemenc Zrt. webkameráin bárki megtekintheti ezen fokozottan védett madarak életét, derül ki a cég közleményéből.

 

Feketególya-fiókák a webkameránFotó: Gemenc Zrt.

Idén rekordgyorsasággal, február 24-én érkezett meg a fekete gólyapár egyik tagja a Gemenci erdőbe. Ezek a különleges madarak a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya. A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban fészkel, a legsűrűbb hazai állománya - hozzávetőlegesen 45-50 pár - a Duna mentén, a Gemenc Zrt. területein található.

2014-ben a gemenci területeken 82 db feketególya-fészket észleltek a szakemberek, amelyből 26 fészket foglaltak el a fekete gólyák és kezdték meg a költést. Feltehetőleg az Yvette mediterrán ciklonnak köszönhetően, mely lehűlést és szélvihart hozott) az elfoglalt fészkekből 4-ben hiúsult meg a fiókák kiköltése.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek