Jégkorszaki cukiság: bébimamut Londonban

Ljuba, a kismamut 42 ezer éven át feküdt a jég fogságában. Tökéletesen megőrzött testét most a londoni Természettudományi Múzeumban állították ki mamutcsontvázak és koponyák, no meg életnagyságú mamutfigurák társaságában.

42 ezer éves bébimamut a londoni Természettudományi Múzeum új kiállításának sztárja. A kis ormányos szinte tökéletes épségben megőrzött testére hét éve bukkantak az észak-oroszországi Jamal-félszigeten. A múmiára egy nyenyec rénszarvastenyésztő és vadász, Jurij Hudi bukkant rá egy tavaszi napon a folyóparti jégben. Hudi fiaival tűzifát gyűjtött a Juribei folyó partján, és ámulva vette észre a nagyobb kutya méretű mamutot.

Ljuba és a kiállítás ifjú látogatói
Galéria: Mamutbébi Londonban
Fotó: Kevin Webb/nhm Image Resources / Natural History Museum

Mivel a nyenyecek hite szerint a mamutok balszerencsét hoznak, a vadász nem nyúlt a tetemhez, hanem a legközelebbi, 150 mérföldnyire található városban lakó barátjához indult, hogy tanácsot kérjen tőle az ügyben. Közösen értesítették a helyi múzeum igazgatóját, aki légi szállítást szervezett a különleges lelet begyűjtésére. Ez némi viszontagság után sikerült is, a mamutra azonban addigra a helyi kutyák is rátaláltak, és lerágták a farka végét és az egyik fülét.

A 85 centi magas, 50 kilós borjú ennek ellenére a világ legjobban megőrzött mamutmúmiája. Még a belső szervei is teljesen épek. A tudósok a megtaláló tiszteletére Hudi feleségéről keresztelték el Ljubának. Az alig egyhónapos mamut valószínűleg egy sárgödörben lelte halálát, mely később befagyott, így konzerválódott tökéletesen teste.

Ijesztő tabló
Galéria: Mamutbébi Londonban
Fotó: Kevin Webb/nhm Image Resources / Natural History Museum

"Teste kicsit felfújtnak tűnik, ám ez a mumifikálódás következménye a jég hatalmas súlya alatt hosszú időn keresztül. A tetemen kék vivianit kristálypor nyomai láthatók, amelyek megtalálhatók minden fosszílián" - magyarázta Adrian Lister, a Természettudományi Múzeum paleontológus professzora.

Adrian Lister és Galina Karzanova, az orosz Semanovszkij Múzeum kutatója a mamut Londonba érkezése után
Galéria: Mamutbébi Londonban
Fotó: Rob Stothard / Europress / Getty

"Igazán különleges egy háromdimenziós mamutot teljes egészében látni. Megindító szemtől-szemben állni egy jégkori lénnyel, amely ilyen tökéletesen megőrződött, életnagyságú, és olyan, mintha csak lefeküdt volna, és bármely percben tovább sétálhat. Meg kellett csípnem magam, hogy elképzeljem, 42 ezer évvel ezelőtt pusztult el"- idézte a BBC weboldala a professzort.

Kolumbiai mamut koponyája
Galéria: Mamutbébi Londonban
Fotó: Kevin Webb/nhm Image Resources / Natural History Museum

Ljubát a Jamal-nyenyeci Regionális Múzeumban állították ki, a londoni Természettörténeti Múzeumban május 23-től szeptember 7-ig látható a Mamutok - Jégkorszaki óriások című kiállításon. Itt életnagyságú modelleket, megkövült csontvázakat és koponyákat is láthatnak a látogatók, a felnőttjegyek 10, a gyermekjegyek 6, a családi jegyek 28 fontba kerülnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek