Bréking: Gólyamentés Nagyhalászban!

Szomorú hírt kapott Heti Cuki rovatunk: áramütés érte a híres, bekamerázott gólyafészek tojóját, Hajnalt. Az elárvult fiókákat először a tűzoltók próbálták lehozni a fészekből, ám túl rövidnek bizonyult a létrájuk. Végül az áramszolgáltató segített, a kisgólyák mostantól a Nyíregyházi Állatparkban cseperednek.

Szerdán dél körül telefonos bejelentés érkezett Nagyhalászból a Magyar Madártani Egyesülethez, hogy a Hunyadi utcában egy elpusztult gólyát találtak. Mivel feltételezték, hogy a híres webkamerával megfigyelt fészekből a tojó (Hajnal) lehet az áldozat, ezért arra kérték az élő közvetítés nézőit, hogy kísérjék figyelemmel, érkezik-e váltás a bekamerázott fészekhez.

Kamera utolsó rögzített képe - még együtt a család
Galéria: Gólyamentés Nagyhalászban
Fotó: Görögh Zoltán

Több óra elteltével sem érkezett felnőtt gólya a fészekre, így délután fél négyre bizonyossá vált, hogy Hajnal, a tojó lehet az áldozat. Ekkor, többek közt a fokozódó rossz időjárás miatt fogalmazódott meg a madárvédőkben a fiókamentés gondolata. Halász most nehezebben, hosszabb idő alatt talál élelmet, és a védelem nélkül maradt fiókák túlélési esélyei így csökkennek.

A mentéshez a Katasztrófavédelemtől kértek segítséget, az ibrányi tűzoltók délután négy körül meg is érkeztek a helyszínre. Sajnos kiderült, hogy létrájuk nem ér fel a 12 méter magas fészekhez. A tűzoltók gyors intézkedését követően az EON emelőkosaras járművet küldött a helyszínre az esti órákban. A fiókák lehozatala pár percet vett igénybe. Halász a fiókákon ült, védelmezte őket. A kis gólyák bélelt papírdobozba kerültek.

Az előkészített fészek infralámpával és benne a csöppsgégekkel
Galéria: Gólyamentés Nagyhalászban
Fotó: Görögh Zoltán

Eközben a Nyíregyházi Állatpark már előkészített fészekkel, infralámpával és kellő élelemmel várta a 4 apróságot. Este fél 9 körül meg is érkeztek az állatparkba, ahol azonnal megkezdődött az éhes, több órája élelem nélkül maradt csöppségek etetése. Hogy mi lesz a most néhány napos gólyák sorsa, még kérdéses. Ami azonban biztos, hogy az Állatparkban jó helyük van és gondjukat viselik.

A történet további folytatásáról a http://nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek