Megszületett hazánk első nagy kudu borja

A különleges antilopfaj legifjabb tagja április végén született, hazánkban csak a Nyíregyházi Állatpark kifutóján látható.

A négy és fél éves anyaállat hét hónapnyi vemhesség után hozta világra borját, amely jelenleg 15 kilogramm. A kis bika mintegy 6 hónapos koráig szopik, szarvai pedig 6-7 éves korára fognak teljesen kifejlődni.

 

Galéria: Kuduborjú született NyíregyházánFotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark négyfős kudu csapata a Tarzan ösvénye kifutórendszerben él számos más patás ritkasággal. Így például az országban szintén csak itt látható grevy zebrákkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nyársas antilopokkal.

A nagy kudut az afrikai antilopok között a legszebb szarvúnak tartják, mivel a bikák 1 méter hosszú dugóhúzószerűen csavarodó szarvat viselnek. Ez okozza a vesztüket is, mert trófeájuk igen kívánatos a vadászok körében. A természetben állandó összetételű családi csoportokban élnek, mely élén egy idős bika áll. Többnyire bokrokról és fákról legelt levelekkel és ágakkal táplálkoznak, füvet alig fogyasztanak.

A nagy kudu
A nagy kudu (Tragelaphus strepsiceros) a második legnagyobb antilopfaj, egy ivarérett bika súlya 250-300 kilogrammos is lehet, marmagassága pedig 150 cm. A kudu név, amelyen ezt az állatot világszerte ismerik, a khoikhoi nyelvből származik, és ennek a fajnak a nevét jelenti. Ezt a nevet használták később a fehér felfedezők a hasonló kinézetű kis kudura is, és hogy elkülönítsék a két fajt egymástól, a nagyobb méretű állat lett a nagy kudu.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek