Homokos plázsok és zsindelyes templomcsodák: az Év Kerékpárútján tekerhetsz el hozzájuk

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó látványosságokat kínál, az útminősége jó, és biztonságosan lehet rajta tekerni. Magyarország keleti csücskében vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala, a Beregi kör, amely több egy kitáblázott útnál, sokkal inkább kerékpáros élménytúra hazánk legszebb középkori építészeti örökségével és ősrégi vulkánmaradványokkal. Azt is mutatjuk, merre csobbanj a Felső-Tisza tengerpartot idéző homokos partjain a Gergelyiugrnyától induló 50 kilométeres körön!



Tákosi református templom

A tákosi református templom, más néven "paraszt-, vagy mezítlábas Notre-Dame" 1766-ban épült. A népi barokk stílusú, zsindellyel fedett templomot, mely alig nagyobb, mint egy régi parasztház, 1784-ben nyugat felé nagyobbították meg, azóta csaknem változatlan formában látható. 

A tákosi templom híres fazsindelyes tetejéről és festett fakazettás mennyezetérőlForrás: Aktív Magyarország/Facebook

Mária Terézia a reformátusoknak megtiltotta a téglával és kővel való templomépítést, ekkor a tákosiak megfogadták, hogy a tiltás ellenére is templomot emelnek maguknak, mégpedig abból, ami bőven áll a rendelkezésükre, fából és sárból. A templom megjelenése egészében a középkori gótikus faépítészet stílusjegyeit hordozza magán, a 18. századi népi építészet kimagasló művészeti alkotása. Malomkőre épült szószéke, kazettás mennyezete és faragott padozata egészen egyedülálló esztétikai élményt nyújt. 

Csarodai református templom

A csarodai református templom a Csaroda patak által kialakított kis szigeten áll. A beregi Tiszaháton, az egykor mocsaras, vadvizes területből kiemelkedő szárazulat kisebb magaslatán épült a kicsiny, alig hatszáz lelkes falucska középkori eredetű református temploma.

Forrás: Aktív Magyarország/Facebook

Az egyik legszebb Árpád-kori templomunkként emlegetett épület a mosolygó szentek templomaként híresült el. Ez utalás azokra a bizánci hatásokat mutató falképekre, amelyek a falakat díszítik és amelyek a Felső-Tisza-vidék legkorábbi freskói közé tartoznak.

Tarpai Nagy-hegy

A Beregi Kör egyedülálló egyházi műemlékeinek sorát egy egykori vulkán töri meg. Beregsurány és Tarpa között található a 154 méter magas tarpai Nagy-hegy. A beregszászi borvidék előhegyeinek egyike ez a romvulkán, amelyen szőlőültetvények terülnek el.

Forrás: Aktív Magyarország/Facebook

A hegyen intenzív kőfejtés zajlott egészen az 1980-as évek végéig. Az ásványi ritkaságnak tartott osumilit nevű szilikátásvány egyetlen magyarországi lelőhelye ez. A kőfejtők bezárása után, egyedi, fajokban gazdag élőviláguk miatt természetvédelmi területté nyilvánítottak a területet. 

Tarpai református templom

A szomszédos Tarpa XV. században épült református templomában szintén különleges látványosságok a falképek, amelyek a középkorból származnak. Az első és egyben legnagyobb méretű kép nagy jelentőséggel bír a magyar művészettörténeti emlékanyagokban. Szent György küzdelmét ábrázolja a sárkánnyal.

Forrás: Aktív Magyarország/Facebook

A XVIII. században készült berendezési tárgyak közül kiemelkedő a népi barokk áttört koronájú szószék, a díszes Mózes-szék, a papnék padjára festett barok festmény, valamint a karzatok és a kazettás mennyezet.

Tarpai szárazmalom

Tarpán található az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma, amely a XIX. század közepén épült és egészen 1929-ig volt használatban. Egykor szinte minden faluban álltak szárazmalmok, aztán fokozatosan elnyelte őket a technológiai fejlődés. A tarpai a mai napig teljes épségben megőrizte eredeti szerkezetét az úgynevezett járgányos malmot, melyet 1885-ben ácsoltak. A fazsindellyel fedett értékes agrártörténeti emlék 1975 és 1981 között lezajlott helyreállítása óta a turisták kedvelt célpontja.

Márokpapi református templom

Csaroda és Tarpa között tekerve érdemes Márokpapinál betérni a település központjára. A falu ugyancsak református temploma hamisítatlan Árpád-kori formavilágot őriz.

Forrás: Aktív Magyarország/Facebook

A reformáció korára jellemzően a templom falai a falai kívül-belül tele voltak ornamentális festményekkel és gót írásokkal, 1775-ben azonban levakolták és később be is meszelték ezeket, de szerencsére még most is látszik belőlük néhány. A zsindellyel fedett 18. századi fa harangtorony innen sem hiányozhat.

Nyáron a Beregi Bringakörön érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai partokon.

Forrás: Aktív Magyarország/Facebook

A Felső-Tisza szabadstrandjai homokos, szinte tengerpartra emlékeztető lapályai igazi kuriózumnak számítanak. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló.  

Forrás: (aktivmagyarország.hu, wikipedia.org)

 

Ezek is érdekelhetnek