Súlyos környezetkárosítás történt Nógrádban

Súlyos környezetkárosítás történt a Bükki Nemzeti Park területén, a Zsunyi-pataknál, aminek következtében három védett állatfaj tetemeit találták meg a Natura 2000 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen.

A Zsunyi-patak még a katasztrófa előttForrás: Szabó Eszter/Magyar Természetjáró Szövetség

Még július közepén telefonon érkezett a lakossági bejelentés, mely szerint az Alsótoldon található mezőgazdasági telephelyről nagy mennyiségű hígtrágya jutott egy árokba, onnan pedig a Zsunyi-patakba, ahol rendkívüli mértékű szennyezést okozott – írja a nool.hu, Harmos Krisztián, az igazgatóság tájegységvezetőjének tájékoztatására hivatkozva. A bejelentő szerint akkor már legalább egy hete érezni lehetett a bűzt a patakból, és annak Cserhátszentiván alatti szakaszán oszló haltetemek tömegét lehetett látni.

A bejelentést követően az igazgatóság munkatársai azonnal felkeresték a helyszínt, és megállapították, hogy valóban természetkárosítás történt. A szennyezés Alsótoldról, egy állattenyésztéssel és kutatási tevékenységgel foglalkozó cég telephelye felől egy legelőn folyt keresztül. Onnan a hígtrágya közvetlenül az Alsótoldot Cserhátszentivánnal összekötő közút árkába, majd a Szurdok-, ezen keresztül pedig a Zsunyi-patakba jutott. A patak vizében három védett állatfaj – folyami rák, fenékjáró küllő és kövi csík – összesen 31 egyedének oszló tetemét találták meg és dokumentálták.De a szakértő szerint a körülményekből ítélve a pusztulás ennél lényegesen nagyobb kellett, hogy legyen.

A Zsunyi-patak érintett szakasza a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található, és részben a Kelet-Cserháti Tájvédelmi Körzet, részben a Natura 2000 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület részét képezi – fogalmazott Harmos Krisztián.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek