30 éves lett hazánk legnagyobb ökofalva, a Krisna-völgy

Három évtizeddel ezelőtt néhány tucat Krisna-hívő fiatal úgy döntött, "a korszellemnek megfelelő nagyvárosi lét vagy külföldi tanulmányút helyett inkább egy elnéptelenedő somogyi zsákfaluba, Somogyvámosba költözik". Kárpótlási jegyekből megvásárolták a faluszéli birkalegelőt, hogy önellátó gazdálkodásba fogjanak, elhivatottságukkal, hitükkel, és kitartásukkal pedig néhány év alatt sikert értek el. 

Forrás: krisnavolgy.hu

Az évente 25 ezer turistát és 12 ezer zarándokot fogadó völgy lakói, önellátásra rendezkedtek be.
Az itt élők megmutatják, hogy a környezet sajátosságait szem előtt tartó fenntartható, természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi, vonzó és kellemes.

A ma már 300 hektáros Krisna-völgyhöz biokertészet, méhészet, arborétum, több tanösvény, textil- és kézművesműhely, turisztikai központ és vendégházak is tartoznak.

A lakók felépítették hazánk első és máig legnagyobb hindu templomát, emellett Tehénvédelmi Központot, két iskolaépületet emeltek, továbbá befőző üzemet, művészeti stúdiót és tárolópincét alakítottak ki. Ide kattintva, akár virtuális sétát is tehettek a területen.

Forrás: krisnavolgy.hu

Magyarország legnagyobb ökofalvában május 20-án kezdődnek a jubileumi ünnepségek.

Fennállásuk 30. évfordulóján megnyílik a járgányház nevet viselő szárazmalom, amely olyan, a mindennapi élethez szükséges alapanyagokat képes előállítani, mint a liszt, az olaj vagy a faapríték, és az egész ökörerővel működik. A látogatók idén már az új épületet és a Krisna-völgy 30 éves történetéről szóló tárlatot is megtekinthetik. A jubileumi év minden napján minden érdeklődőt várnak a Krisna-völgyben, de különösen az olyan fesztiválokon, mint amilyen Krisna-völgyi búcsú - írta az MTI.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek