Íme a világ legkörnyezettudatosabb turisztikai látványosságai

Az Energiatakarékossági világnap alkalmából a megújuló energiáktól és az újrahasznosítási rendszerektől a kibocsátás csökkentésére irányuló tudatos erőfeszítésekig az Uswitch energetikai csapata elemezte egyes látnivalók környezetbarát tulajdonságait. A fenntarthatóság szempontjából ezek a legkörnyezettudatosabb turisztikai attrakciók szerte a világon.

A legkörnyezetbarátabb turisztikai attrakció a világon

A világ 27 leglátogatottabb turisztikai látványossága közül a floridai Walt Disney Worldben található Magic Kingdom szerepel a legkörnyezetbarátabb turisztikai attrakciók listájának élén. Évente több mint 17,5 millió látogatóval ez a világ leglátogatottabb vidámparkja, de annak ellenére, hogy számos túra- és szórakozási lehetőséget rejt magában, a park tette a legnagyobb tudatos erőfeszítést a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére. A 40 négyzetmérföldes park csaknem egyharmadát a vadvilágnak és a természetvédelemnek szentelték.

A floridai Disney Worldben a figurák is növényekből készültekForrás: Facebook/Walt Disney World/Courtney Kiefer

A vidámparkok látogatottsága 5,4%-kal nőtt az utóbbi években, ezért a szórakoztató létesítmények világszerte tudatosan törekednek arra, hogy környezetbarátabbá váljanak, segítsenek kezelni az éghajlatváltozást és csökkentsék szénlábnyomukat. Jobb, ha bele sem gondolunk, hogy egyetlen hullámvasútazáshoz mennyi energia kell a villogó lámpák és a száguldó kocsik működéséhez, vagy hogy mennyi víz szükséges egy rönkfolyosóhoz vagy vízi hullámvasút üzemeltetéséhez. Arról nem is beszélve, hogy mennyi hulladék és szemét keletkezhet egy teltházas vidámparki napon. 

Vízi hullámvasút a floridai Disney WorldbenForrás: Shutterstock/Viaval Tours

A floridai Walt Disney World egy 270 hektáros, 50+ megawattos napelemes létesítményt hozott létre, amely elegendő energiát termel a napból két Disney park működtetéséhez. A napelemes létesítmény éves szinten több mint 52 000 tonnával képes csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

5 környezetbarát nevezetesség a nagyvilágból

1. A Niagara-vízesés nemcsak Kanada és az Amerikai Egyesült Államok egyik leghíresebb látványossága, hanem a tiszta energia központja is. A világ egyik legnagyobb vízenergia-forrása, két erőművet üzemeltet, amelyek évente 2,4 millió kilowatt energiát termelnek.

Niagara-vízesésForrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Starcevic

2. Az elmúlt években az ikonikus párizsi Eiffel-torony is tudatos erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy fenntarthatóbbá váljon. A híres építészeti látványosságnak két turbinája van a torony alsó szintjén, amelyek évente 10 000 kWh villamos energiát képesek előállítani. A toronyban LED-lámpák és napkollektoros tömbök találhatók, amelyek a meleg vizet biztosítják.

Eiffel toronyForrás: Pete Linforth/Pixabay

3. A londoni Tower az elmúlt években fenntarthatósági stratégiát vezetett be, hogy pozitív hatást gyakoroljon a környezetre. Az épület üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 1 év alatt 4989 tonnáról 4669-re sikerült csökkenteni. 

A Tower épülete LondonbanForrás: Shutterstock

4. A londoni Természettudományi Múzeum folyamatosan új módszereket keres az energiafogyasztás csökkentésére egy trigenerációs energiaközponttal, amely a múzeum által felhasznált energia nagy részét állítja elő - amely a telepítés óta több mint 15 000 tonna szén-dioxidot takarított meg. 2019-ben a múzeum bejelentette, hogy sikeresen 5%-kal csökkentette teljes üvegházhatású gázkibocsátását, így szénlábnyoma 10 139 tonna.

Természettudományi Múzeum - LondonForrás: Shutterstock/Elroce

5. A Sydney-i Operaház már több mint 40 éve úgy épült, hogy kihasználja a természet nyújtotta előnyöket pl. az óceánvízzel működő hűtőrendszer segítségével. Emellett az ételmaradékból is energiát állítanak elő, költséghatékonyan működtetik a világítást, és környezettudatosan választják meg a tisztítószereket is. 

Sydney-i OperaházForrás: Adam.J.W.C/Wikipedia

A környezetbarát nevezetességek teljes listája a uswitch.com oldalán elérhető.

(A borítókép forrása: Shutterstock/r.classen)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek