Íme az év lepkéje, aminek még a hernyója is mutatós

A fecskefarkú pillangó lett az év lepkéje, amelyet először választották meg, és közönségszavazás alapján nyerte el a címet. A kezdeményezéssel a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) lepkevédelmi szakosztálya.

A fecskefarkú pillangó lett az év lepkéjeForrás: Gór Ádám/mme.hu

A hazánkban élő négy pillangófaj közül az egyik legelterjedtebb a fecskefarkú pillangó (Papilio machaon). A világon máshol is sokfelé megtalálható ez a faj, például Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában, valamint Észak-Afrika egy kis részén. Jellegzetes mintázata jól ismert, kevésbé tudott azonban, hogy a szárnyán látható pirosas folt és a két faroknyúlvány, amelyekről a nevét is kapta, a lepke fejét és csápjait hivatottak utánozni. Az egyébként védtelen állat ilyen módon igyekszik elterelni az őt fogyasztó madarak figyelmét létfontosságú szerveiről, így adott esetben képes lehet egy madártámadást is túlélni.

Különleges tulajdonsága még, hogy amikor a hernyó idővel feltűnővé válik, ilyenkor az őt érő támadások ellen úgy védekezik, hogy egy villás, kígyónyelvre emlékeztető narancsszínű nyúlványt lök ki a feje mögül - írták az MME oldalán.

A fecskefarkú pillangó hernyója már nem is lehetne színesebbForrás: Gór Ádám/mme.hu

A fecskefarkú pillangók erős illatú, élénk színű, nektárdús növényekre szállnak, ilyen a nebáncsvirág, a petúnia, a rézvirág, a levendula vagy a hibiszkusz. Hernyó állapotában pedig előszeretettel fogyasztja a kapor, a sárgarépa és petrezselyem leveleit.

Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft és a Vörös Könyvben szereplő faj.

Március végén, április elején az első nagyobb melegek beköszöntekor kezd repülni, ezért az utóbbi évek kései hideg vagy akár fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt egyedei bizonyos területeken igencsak megfogyatkoztak. Ezért is, és mert kertjeinkben mind hernyó, mind imágó alakban előfordul, legyünk rájuk fokozott figyelemmel - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ha lehetséges csökkentsük a vegyszerhasználatot a kertben, kapor szedésekor pedig ügyeljünk a feltűnő hernyókra, amikből később csodás pillangói lesznek a kertünknek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek