Mérgező por árad a nyugati félgömb legnagyobb sós tavából

A utahi Nagy-sóstó, a Great Salt Lake a pusztulás szélén áll, és emberek millióit teszi ki a száradó tómederben keletkező mérgező por hatásának – olvasható a LiveScience oldalán.

A kiszáradás szélén áll a Great Salt LakeForrás: Shutterstock/Layne V. Naylor

A tudósok szerint a túlzott vízhasználat a hibás, mivel az elvezetett tóvizek 74%-át fenntarthatatlan mezőgazdasági célokra használják fel. Szerintük a nyugati félgömb legnagyobb sós tava a következő öt éven belül teljesen eltűnhet. A 32 ökológusból és természetvédőből álló csoport januári jelentésében közzétett sürgős figyelmeztetés szerint a tó vízének 73%-át és felszínének 60%-át veszítette el 1850 óta.

Így nézett ki a tó még 2006-banForrás: Juozas Rimas/Wikipedia

A szakemberek szerint sürgősségi intézkedések nélkül 2024 végére visszafordíthatatlanná válhat a víztömeg helyzete. A kutatók szerint évi mintegy 1200 milliárd liter vizet kellene bejuttatni a tóba, hogy megmentsék.

A Nagy-sóstó körülbelül 10 millió vándormadárnak ad élőhelyet, de a tó 2020 óta rekordütemben szárad és jelenlegi vízszintje 5,8 méterrel az átlagos szint alatt van.

A tudósok és a természetvédők szerint a jelenségért egyértelműen a régió lucerna- és szénafarmjainak túlzott vízhasználata áll. 

"A Nagy-sóstó elvesztése globális tragédia lenne" – mondta a jelentés vezető szerzője, Benjamin Abbott, a Brigham Young Egyetem növény- és vadtudományi adjunktusa. Emellett a tómeder mérgező anyagokat, köztük antimont, rezet, cirkóniumut és arzént tartalmaz. A víz eltűnése miatt toxikus porok keletkeznek, amelyeket a széllökések elhordhatnak, azok pedig károsíthatják a termést, lebontják a talajt, és belélegzés esetén növelhetik az olyan betegségek kockázatait, mint az asztma, a hörghurut,  a szívbetegség és a rák.

A jelentés szerint a Nagy-sóstóból származó port már regisztrálták Utah déli részén és Wyomingban.

A tudósok abban reménykednek, hogy a tavat tápláló folyóknak és a nagy havazásoknak köszönhetően több viz kerül majd a Nagy-sóstóba, de ennek ellenére is határozott lépéseket kell tenni a víztömeg növelése érdekében. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek