A japán papírpénz alapját is adja ez a gyönyörű, most virágzó cserje

Pár napja a Kert TV Facebook-oldalára felraktak egy csodaszép összeállítást arról a Kelet-Ázsiában széles körűen elterjedt díszcserjéről, amely az enyhe télben, illetve kora tavasszal nyitja fehér-krémsárga virágokból álló, erős de kellemes, parfümös illatú virággömbjeit.

Illatos virágú japán papírcserje virágzása JapánbanForrás: ©Kumi Morita / flickr.com / Kert TV

A papírcserje, fajnevén Edgeworthia chrysantha, vagy japán nevén Mitsumata kérgét különösen jó minőségű papír, többek között bankjegyek előállításához is használják. Szárai olyan rugalmasak, hogy csomót is lehet kötni rájuk. Fajnevét, a krizantát a görög chrusos és anthos szavakból eredeztetik, amelyek aranyat és virágot jelentenek. Ez illik is az ágak végén megjelenő kis labdákra, melyek közelebbről megnézve olyanok, mintha sárga korallok lennének; bár színük lehet pirosas és rózsaszínes is.

Japánon kívül Délnyugat-Kínában és Nepálban is megtalálható a lombhullató cserje, mely a virágait még azelőtt kibontja, hogy a sötétzöld, bőrszerű, lándzsás levelek megjelennének az ágakon. Virágainak bimbóit egész évben növeszti, hogy aztán az enyhe télben és kora tavasszal kibontsa a szirmait, és megörvendeztesse a növénygyűjtőket és lelkes kertészeket – olvasható a humanecologysophia.com oldalon.

Hazánkban csak a legenyhébb telű vidékeken lehet a szabadba ültetni, de ott bárhol biztonságban kitart, és különleges díszértékű növénye lehet a kertnek, télikertnek, akár még dézsában is. 

Amint már említettük esztétikai célja mellett a kéregrostjait is felhasználják: Japánban hagyományos  selyempapírt készítenek belőle, a mitsumata papírt és a washi-t. Ezeket a papírokat írásra és dekorációs célokra, például ajándékcsomagolásra használják. Emellett erős kéregrostjait bankjegyek gyártásához is alkalmasak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek