Szokatlan stratégiával telepítenék újra az erdőtüzekkel sújtott szlovén területeket

Az aszály és az erdőtüzek több mint háromezer hektáron tettek kárt Szlovénia világörökségi Karsztvidékének tájain, amely jellegzetes sziklás és barlangos domborzatáról híres. A terület helyreállítására egy érdekes ötlettel rukkolt elő az egyik helyi környezetvédelmi civil szervezet.

A kép illusztrációForrás: JakeysPhotography123/Pixabay

Az Ekoci nevű szervezet nyújtotta be azt a tervezetet a Földművelésügyi Minisztérium felé, amelyben azt mutatják be, hogy miként lehetne drónok segítségével szétszórni magokat, és így újratelepíteni a növényzetet a leégett területeken. Úgy tűnik, hogy a minisztériumnak is tetszett az ötlet, mivel az aktivisták arról számoltak be, hogy a javaslatot átadták az Erdészeti Ügynökségnek, hogy vegye fel a rehabilitációs terveibe.

A drónok alkalmazása azért nagyon praktikus, mert így a kevésbé megközelíthető helyekre is el lehet juttatni a magokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy még időben tudnának cselekedni a környezetvédők, a Karsztvidék sziklás adottságai miatt pedig az idő különösen sürget.

Miután a tüzek leégették a növényzetet, a karszt talaja szabaddá vált, és az őszi szelek és zivatarok könnyen elhordhajták a megmaradt talajt is, csak csupasz sziklákat hagyva maguk után.

Skocjan faluja a Škocjan-barlangok közelébenForrás: Matyas Rehak/Shutterstock

A szakértők először gabonaféléket, például hajdinát és kölest telepítenének a drónokkal vagy helikopterekkel. Ezek a növények segíthetnek felgyorsítani a zöldítési folyamatot, mivel gyorsan gyökereznek, eső esetén pedig megtartják a talajt és a nedvességet. Ezt követően már a cserjék és a fák is biztonságosan telepíthetők. A palánták kézi ültetése jelenleg nem lenne lehetséges, mert a túlzott melegben egyszerűen elpusztulnának, írja a themayor.eu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek