Természetvédelmi filmfesztivál a Gödöllői Kastélyparkban

Filmekkel, családi programokkal, koncertekkel, szemétből készült műalkotásokkal (trash art) vár a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál május 27. és 29. között a Gödöllői Királyi Kastélyban és parkjában. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett ingyenes fesztiválon négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők - olvasható a naturefestandfilm.com oldalon.

Gödöllői Királyi KastélyForrás: Photononstop/Yvan Travert/AFP

Az előzsűri 108 ország több mint 1400 filmjéből válogatta ki a végleges programot, rangos nemzetközi stúdiók és alkotók küldték el nevezésüket. A fesztiválon animációs, dokumentum- és rövidfilmek, egész estés, valamint amatőrfilmek egyaránt láthatók, a Kárpát-medencei alkotások külön szekcióban versenyeznek.

A sokrétű kínálatban provokatív, gyönyörűséges és megríkató filmek egyaránt szerepelnek. Számos alkotás az adott téma bemutatása mellett megoldásokat, kiutat próbál mutatni a problémákból. Ilyen például a Miért fontos a biológiai sokszínűség című brit animáció, amelynek narrátora David Attenborough - emelte ki Szalay Péter dokumentumfilm-rendező, a nemzetközi szekció zsűrijének elnöke.

Vetítik Török Zoltán Vadlovak című munkáját, amely a hazai mozikban már sikert aratott, és nagy élményt ígér a világ egyik legnagyobb folyóját bemutató Ganga lelke, valamint a Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése, amely egy kihalóban lévő faj megmentésére tett erőfeszítésekről szól. Számos film érkezett Dél-Ázsiából, egyik közülük a borneói orangutánokat, egy másik az ősfák kitermelését állítja a középpontba.

Eyes of the OrangutanForrás: sajto.naturefestandfilm.com

Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr, a Kárpát-medencei szekció zsűrijének elnöke szerint több természetvédelmi film kijelöl bizonyos irányvonalakat, ami a biodiverzitás tartós megőrzésének lehet az alapja. Különleges versenyfilmnek nevezte a Duna-Dráva Nemzeti Parkot bemutató alkotást, Tóth Zsolt Marcell rendezését, amely a hazánk nemzeti parkjait bemutató sorozat része.

"Örvendetes, hogy a filmek készítői között számos fiatal, akár elsőfilmes alkotó található, másrészt megfigyelhető a szép természeti hangok bemutatására törekvés, illetve innovatív vágási technikák alkalmazása" – tette hozzá Széll Antal.

A Kék Bolygó Alapítvány által szervezett, idén immár kutyabarát fesztivál idei témája a zöldre-, újratervezés, a díszvendég pedig Olaszország lesz. A filmes mustra díjátadója május 28-án lesz a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz. A családi programok között lesznek koncertek, kézműves és filmes foglalkozások, továbbá Trash Art kiállítás is.

Címlapkép forrása: sajto.naturefestandfilm.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek