Madarak és Fák Napja - Így menthetjük meg őket saját erőnkből!

A Madarak és Fák Napja a Föld napjának testvérünnepe. Célja, hogy kialakítsa és elmélyítse a társadalomban, főleg az ifjúságban a természetvédelem iránti elkötelezettséget. Az első rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Azóta, immár több mint 100 éve május 10-én ünnepeljük a madarak és a fákat!

Sok helyen sokféleképpen emlékeznek meg erről a neves napról, ám vannak, akik egész évben tesznek, cselekednek és mentenek. Mert egyre nagyobb szükség van a munkájukra. És mert veszélyben vannak a madarak és a fák is. 

Márton Vlad András gólyaetetés közbenForrás: BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont - fotó: Esteban Sanchez

A BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont szíve-lelke Márton Vlad András, aki valóban mindent megtesz az állatokért, és nálánál lelkiismeretesebb madármentőt nehezen találni hazánkban. A BirdMania, egy családi kezelésben működő madárpark, amely egzotikus madarakat mutat be, és vadmadarak mentésével foglalkozik. Andrásék munkásságáról nemrégiben a pócsmegyeri fészekmentés cikkünkben olvashattatok. 

Az alábbi webkamera a BirdMania Madárpark és Természetvédelmi mentőhelyről közvetíti két fehér gólya - Macus és Szofi - fészkének mindennapjait. Macus egy tartósan sérült hím gólya, aki 2016 óta lakik a parkban.

 

Szofi egy egészséges, vonuló vadmadár, akinek megtetszett Macus (meg az all inclusive ellátás) és beköltözött a fészkébe 2017 tavaszán. Azóta Szofi minden nyár végén elrepül Afrikába, tavasszal pedig visszatér párjához, Macushoz, aki itt várja őt. További részleteket a BirdMania youtube oldalán találtok.

Segíts, hogy még több életet tudjanak menteni!

A Soproni-hegység Muck magaslatán várja látogatóit az ERDŐ HÁZA Ökoturisztikai Látogatóközpont, amelynek két hektáros területe tartalmas kikapcsolódást és információszerzést kínál minden állat- és növénybarát számára. A vadaspark hazánk nagyvadfajait mutatja be egyedülálló módon. Itt rendezték meg napjainkban a Madarak és Fák Napja címmel azt a családi rendezvényt, amelyen szép számmal megjelentek a kíváncsi látogatók.

Színes programokkal vár az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és VadasparkForrás: Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark

Az esemény fókuszában a természet és az élővilág védelme állt. A tavasszal újjászülető természet csodáira és a növény- valamint állatvilág megismerésének törekvésére hívták fel a figyelmet a szervezők, a természetszerető szakemberek és meghívott előadók, köztük a Soproni Madármentők Alapítvány képviselői is.   

Hogy kerül a süni a madarak közé?

A Soproni Madármentők Alapítványt, Sopron és környékéről értesíthetitek a sérült madarakról, fiókákról, vadállatokról az oldalukon keresztül. Az alapítvány, a "Segíts, hogy még több életet tudjunk menteni!" vezérszlogen mentén halad, és amit tudnak meg is tesznek a sikeres állatmentésért, legyen az kétlábú, négylábú, tollas, vagy épp lábatlan. 

A legtöbb általuk szabadon engedett egyed szerencsére ugyan olyan vad távozásakor is, mint érkezésekor. Ez a legnehezebb, de egyben elengedhetetlen része a munkájuknak, hiszen vannak olyan állatok, akik csak pár óráig élvezik a vendégszeretetüket, ám akadnak olyanok is, akiknek picit hosszabb a rehabaliticációja. Az alábbi süni esetében is sikerült megtartani azt a bizonyos távolságot és elengedésekor is félt az emberektől, a fényképezése is sokadjára sikerült – olvashattuk az alapítvány Facebook-oldalán. 

Egy sikeres sünimentés margójáraForrás: Soproni Madármentők Alapítvány

És, hogy az állatok mellett a fákról is szó essék, meg kell említenünk a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkot, és annak csodálatos arborétumát, amelynek célja, hogy a városhoz kapcsolódó Nyírjesi parkerdő kiemelt helyszíne legyen a nyugodt pihenésnek, a természetbeli rekreációnak.

A park az ismeretterjesztést, oktatást és nevelést az ott élő állatok és növények szakszerű bemutatásával és tájékoztatással biztosítja. A park vezetősége elkötelezett abban, hogy a város, és a térség lakói számára kedvelt kirándulási célpontot alakítson ki, így növelve a parkerdő látogatóinak számát – írják a közösségi oldalukon. És, hogy mennyire így van, jómagam is megbizonyosodtam róla a közelmúltban tett látogatásom során. 

Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark.Forrás: Frenyó Krisztina

A vadaspark mellett napjainkban már teljes tavaszi pompájában tündököl a füvészkert is, amely az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő BALASSAGYARMAT-NYÍRJES erdőkben kialakított ökoturisztikai és dendrológiai bemutató terület része. Ha útnak indulunk, vadregényes fasorok között, hívogató piknikező helyek mellett sétálhatunk, és lépten nyomon találkozhatunk őzekkel, baglyokkal, kameruni juhokkal és alpakkákkal is, valamint a Nyírjesi parkerdőre jellemző őshonos állat- és növényfajokkal.

Ottjártamkor egyedül fedeztem fel a csodálatos 22 hektáros füvészkert, valamint a hozzá szervesen kapcsolódó 15 hektáros vadaspark egy részét, gondlhatjátok mennyire elfáradtam estére. Családoknak, csoportoknak pedig tényleg egy tartalmas, egésznapos programot kínál a park. Bővebben a közösségi oldalukon tudakozódhattok a programokról, nyitvatartásról.

Mint egy Csontváry kép - Nyírjesi tavak, csodás fűzfákkalForrás: Frenyó Krisztina
Hogy alakult meg a mai jeles nap?
Klebelsberg Kuno 1931-es rendeletéből kiderül, hogy az emléknap az amerikai Madarak napja (Birds day) és a Fák napja (Arbor day) alapján született meg. Ezen a napon a tanító hagyományosan "szép, emelkedett és beható előadást tart a madarak életéről, a természet háztartásban való jelentőségéről, az ember gazdaságaiban, de lelkületében játszott szerepéről is". A fákkal kapcsolatban az oktató "a fák jelentőségét fejtegeti", a lényeg azonban az, hogy minden gyermek ültessen egy fát, mely fa "azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik".

Tudjuk, hogy közös erővel, egy közös cél érdekében összefogva könnyebb lenne, ám kicsiben, egyenként is tehetünk valamit a földünk és életünk fenntarthatóságáért. Még mindig jobb, mintha ölbe tett kézzel várnánk. Beteg a föld, és mi a 24-ik órában vagyunk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek