Két ritka állat találkozását örökítette meg egy vadkamera Zalában

A Zala megye nyugati szegletében található Hetésben elkapott fotósorozaton az látszik, amint egy hód összetalálkozik egy vadmacskával egy patak partján. A két állat látszólag nyugodtan tűrte egymás társaságát – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

Különös éjjeli találkozás: elől a vadmacska, kicsit hátrébb a hód is jól kivehetőForrás: https://www.bfnp.hu/

Korábban a középhegységi erdők ritka ragadozójának tekintett, fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris) szerencsére egyre gyakrabban kerül a szakemberek szeme, illetve kamerája elé ebben a tájegységben. Tavaly, a Börzsönyben élő, igencsak rejtőzködő vadmacska néhány cuki példányát sikerült lencsevégre kapni. 

A 19. század közepére hazánkból is kipusztult eurázsiai hód (Castor fiber) a kilencvenes évek közepén jelent meg ismét a térségben, a Kerka folyón. Mára az állomány megerősödött, és a folyó vízgyűjtőjén a számára alkalmas élőhelyeket betöltötte, így a képsorokon látható találkozás talán nem is számít annyira ritka eseménynek a vadvilágban.

Tavaly mi is beszámoltunk arról, hogy több mint száz évig nem lehetett hódot látni a Tisza vajdasági szakaszán, ezért nagy öröm, hogy most ismét gyarapodik a védett emlősök létszáma a térségben. Aki tehát korán reggel látogat ki a Tisza-partra, jó eséllyel találkozhat is velük. Elindították a HódTérkép nevű közösségi adatgyűjtő programot is, ahol örömmel fogadják a lakosság hódokkal kapcsolatos megfigyeléseit és tapasztalatait.

Címlapkép: Sylvain Haye/Wikipédia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek