Ismét tömeges korallfehéredés történt a Nagy-korallzátonynál

Újabb tömeges korallfehéredés sújtja az ausztráliai Nagy-korallzátonyt - írja a bbc.com. A jelenséget a tenger szokatlanul magas hőmérséklete okozza, és hat éven belül ez már a negyedik alkalom, hogy ilyen súlyos és nagymértékű károsodás megy itt végbe.

Korallfehéredés a tokiói Hachijo-jima szigetén 2020-banForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kaname Yoneyama

Ez a szám azért is aggasztó, mert 2016 előtt csak kétszer történt hasonló eset, tehát az elmúlt években növekvő tendencia mutatkozik.

Ausztrália északkeleti partjaitól több mint 2300 km-re elnyúló Nagy-korallzátony a világ egyik biológiailag legsokszínűbb ökoszisztémája. A korallok kifehéredése akkor következik be, amikor a stressz hatására a korallok kiszorítják a bennük élő algákat, amelyek színt és életet adnak nekik. Felépülhetnek, de csak akkor, ha a körülmények ismét kedvezővé válnak számukra.

A szakemberek szerint különös aggodalomra ad okot, hogy a fehéredés a La Niña időjárási jelenség évében történt. A La Niña néhány évente következik be, és az El Niño hidegebb megfelelője. Ausztráliában a La Niña jellemzően hidegebb hőmérsékletet hoz. A tudósok aggódnak, hogy milyen károkat okozhat majd a következő El Niño.

Így néz ki a Nagy-korallzátony, amikor egészségesForrás: Wise Hok Wai Lum/commons.wikimedia.org

A Nagy Korallzátony Tengeri Park (Great Barrier Reef Marine Park Authority) felmérései szerint a víz hőmérséklete a közelmúltban a zátony egyes részein akár 4 °C-kal is meghaladta a márciusi átlagot. A tudósok szerint sürgős intézkedésekre van szükség az éghajlatváltozás lassítása érdekében, ha szeretnénk megmenteni a világ legnagyobb korallzátony-rendszerét.

Az első tömeges fehéredést 1998-ban figyelték meg, majd 2002-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban ismét látható volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek