Közeledik a gombaszezon, létrejött hozzá egy új térképes platform

Sokak által kedvelt tevékenység a gombászás, ezidáig azonban csak a Kormányhivatal által kezelt Excel táblázatból lehetett megtalálni a szakellenőröket. Az őszi gombaszezon közeledtével elkészült egy új, interaktív, térképes gombaszakellenőr kereső, ami egyszerűbben használható, mint a Kormányhivatal által biztosított lista. Felhasználóbarát segítséget tud nyújtani a legközelebbi szakemberek megtalálásában, hogy biztos ne kerüljön az asztalra, tányérba fogyasztásra alkalmatlan gomba.

Werewere-kokako, 2002-ben Új-Zélandon még a hivatalos postai bélyegeken is megjelent - csak illusztrációForrás: shutterstock.com

A Fortissima Fungus néven futó gombaismereti platform egy hiánypótló fejlesztés, ami azért jött létre, hogy segítse a több tízezer főt számláló hazai gombász közösséget. A térképes gombaszakellenőr keresőt a fortissimafungus.com oldalon lehet elérni. Itt böngészhetjük a térképet, de egy adott település körzetében lévő szakellenőrök is listázhatók.

A kereső alapját a Pest megyei Kormányhivatal táblázata biztosította, de felhasználói visszajelzések alapján az elmúlt napokban kb. 100 hibás, elavult adatot frissítettek a fejlesztők. A Fortissima Fungus egyébként egy olyan platform, ami a gombák szeretete, csodálata, és a tudásátadás jegyében készült el - olvasható az oldal közleményében.

Az oldalon folyamatosan bővül a gombaadatbázis, ami minden eddiginél részletesebben és szűrhetően tartalmazza a gombaleírásokat. A cél az, hogy a platform segítséget és ismeretet nyújtson a laikus, gombaszerető közösségnek, és emellett a tudományos körök munkáját is támogatni tudja. Ti voltatok már gombászni, vagy éppen szarvasgomba túrán kutyával, malaccal? Ha igen, írjátok meg nekünk az élményt Facebook-on, kommentben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek