Variációk sátorra: egy egyszerű szerkezet, ami bármilyen igényre rászabható

Különbözőek vagyunk, különbözőek az igényeink is, de a természet utáni vágy nagyjából egyetemes érzés. Ki nem vágyik arra, hogy este, a tücsökciripelés hangjára hajtsa nyugovóra a fejét, vagy hogy a madarak csiripelése, a fű harmatos illata ébressze. Épp erre jó a sátor, ami lehetővé teszi, hogy a természettel közvetlen kapcsolatban legyünk, de persze a nomád körülmények nem mindenkinek valók. Szerencsére egy kis kreativitással a sátrat annyiféleképpen elő lehet állítani ahányféle ember létezik, így a kényelmet szeretőknek sem kell lemondaniuk a természet közelségéről.

Luxuskemping a kényelmet kedvelőknek

Ezt a típusú sátrat glampingnek hívják, és azoknak találták ki, akik vágynak a természetközeli élményre, de stílusos, kénylemes változatban szeretnék kiélvezni a természet adta lehetőségeket. A glamping szó az angol glamorous (pompás) és camping (kemping) szavak összevonásából alakult ki.

glampingForrás: Hunza Ecolodge

A kényelmetlen polifoam helyett franciaágy, hálózsák helyett szatén ágynemű, tábori vécé helyett luxusfürdőszoba várja azokat, akik luxuskempingben szeretnének megszállni. A legnépszerűbb glamping helyek a Francia Riviérán és Toszkánában találhatóak, de már Magyarországon is megszállhatunk luxuskempingekben. 

Jurta a hagyományos élményeket keresőknek

Dobogókőn összesen hét darab tradicionális jurtát állítottak fel az autentikus élményeket keresők számára. Egy-egy jurtában akár nyolc ember is kényelmesen elfér, ami lehetőséget ad arra, hogy az időt valóban együtt töltsék a szállásra érkezők.

Forrás: www.dobogoko.org

A természetes alapanyagokból készült hagyományőrző jurtákat úgy alakították ki, hogy egy 21. századi vendég is komfortosan érezze magát bennünk, azaz mindegyikben van például áram, világítás és ingyenes wifi is.

Mivel a szálláshelyeket fatüzelésű kályhákkal remekül fel lehet fűteni, ezért nemcsak nyáron, hanem télen is meg lehet szállni a jurtákban. A fürdési, tisztálkodási lehetőségeket egy erre a célra kialakított házikóban oldották meg: a padlófűtéses épületben még egy jótékony hatású sófalat is kialakítottak. 

Többfunkciós és átalakítható: sátor a kalandot keresőknek

Az előbbiektől jócskán eltér a The Universe névre keresztelt háromfunkciós sátor, amit a kalandot kereső, hátizsákos turistáknak ajánlunk elsősorban. Egy olyan sátorról van szó, ami használható a szárazföldön, vízen és levegőben is.

The UniverseForrás: screenshot/Youtube.com

A földön például sima sátorként és amolyan piknik takaróként is felállítható. A levegőben fatörzsekhez, három ponton rögzítve alkalmazzák. A vízen, pedig egy SUP deszkához hasonlóan működik, vagyis egy stabil tutajt alakíthatunk ki belőle, árnyékoló tetővel és rögzítésekkel. A The Universe fekvőfelületén három ember kényelmesen elfér, és még a csomagoknak is van biztonságos rakodótér a sátor alsórészében és belsejében.

Sátor, amiben ringatózni lehet

A függőágy és a sátor keresztezéséből jött létre Derek Tillotsont designer szabadtéri alvóhelye. Az ötletgazda elmondása szerint, egyszer egy függőágyban azon tűnődött, mennyivel kényelmesebb lenne, ha úgy himbálózhatna, hogy a feje és a lába vízszintesben van. Ekkor öltött alakot egy teljesen új találmány, amely a hagyományos sátor és a függőágy legjobb tulajdonságait ötvözi.

 A fára akasztható alvó alkalmatosságban helyet kapott egy felfújható matrac, aminek a tervező úgy alakította ki a tartószerkezetét, hogy vízszintesen tartsa a testet. Így a hagyományos függőággyal ellentétben ebben akár hasra is lehet fordulni, de oldalt fekve és hanyatt is kényelmesnek tűnő felületet kapunk. 

Sátrak, amik fészekként lógnak a fán

A belga Borgloon erdőben óriási, csepp (vagy füge - a szerk.) alakú sátrak csüngenek alá a fákról. A bejárat, körülbelül két méterrel van a föld fölött, így létrán keresztül lehet bemászni a „fészekbe". Később angol nyelvterületen tree camping néven kezdett el hódítani egy hasonló sátorozási stílus.

Lebegő sátrak BelgiumbanForrás: screenshot / Youtube.com / Reuters

Ha ilyen sátrat szeretnénk felállítani, illetve fellógatni, akkor elsősorban nagy és erős fákra van szükségünk, mivel ezek tartják meg a sátor és a mi súlyunkat is. Azt, hogy milyen magasra szereljük fel, többé-kevésbé ránk van bízva: minél magasabban van, annál jobb a panoráma, plusz tuti nem fog semmilyen állat beszimatolni a sátor nyílásán, amíg mi alszunk. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek