Ezzel a találmánnyal előre jelezhetővé vált az óceáni szemét iránya

Az Utrechti Egyetem egyik kutatójának mérései szerint, évente több mint nyolc tonna műanyaghulladékot gyűjtenek össze az ecuadori partoktól mintegy ezer kilométerre fekvő csendes-óceáni szigetcsoport, a Galápagos partjainál. A hulladék fő forrásai az amerikai kontinens és a nagy halászflották. Az általuk termelt szemetet az áramlatok körbehordják az egyedülálló növény- és állatvilága miatt UNESCO-világörökségnek számító szigetcsoport körül - olvasható az MTI hírében.

A Galápagos-szigetek élővilága egyszerűen lenyűgözőForrás: Rod Long / Unsplash

Bár a tisztítás folyamatos, de még így is csak a partok elenyésző részét (egy százalékát) tudják megtisztítani az önkéntesek. Hogy ezt a tisztítást optimalizálni tudják, az Utrechti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézet kifejlesztett egy digitális eszközt, mivel a szigetcsoport teljes partvidékét pénzügyi források híján lehetetlen lenne szemétmentesíteni.

Az eszközzel, mely mesterséges intelligenciát használ a legszennyezettebb és legjobban tisztítható helyszíneken, a szeméthullám érkezési pontjait igyekeznek meghatározni. A leginkább egy animált időjárási térképhez hasonló szimulációs eszköz megmutatja, hogyan úszik a partok felé az óceánon a műanyagszemét. Többféle paramétert, például az óceáni áramlatokat és a műanyagrészecskék összetételét gyűjti egy adatbázisba, majd elvégzi a számításokat.

Eközben GPS-szel ellátott úszó szenzorok teszik lehetővé a vízmozgások követését. A nyárra tervezett megfigyelési kampány adatait kombinálják a szimulációk számításaival, így megbízható előrejelzést tudnak adni arról merre lesznek a leghatékonyabban tisztítható területek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek