Köhögésből is kimutatható a koronavírus egy algoritmus segítségével

Egy, az amerikai kutatók által fejlesztett algoritmus a koronavírusos betegeket már a köhögésük alapján is képes azonosítani. A szoftver a betegséget 98,5 százalékos sikerrel mutatta ki a vírusra pozitív eredménnyel letesztelt emberek körében, és 100 százalékos eredményt ért el azoknál, akiknek a köhögésen kívül nem volt más tünetük – írja cikkében a BBC.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) laboratóriumában az egyetemi kutatócsoport közel 70 ezer hangmintát gyűjtött össze különböző köhögésekről, amelyek között 2500 regisztrált koronavírus-fertőzöttől érkezett. A szakértők szerint amíg a szoftver alkalmas rá, addig az emberi fül nem képes meghallani a különbséget a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek köhögésében, pedig "ha valaki koronavírusos, megváltozik a hangképzése, még akkor is, ha egyébként tünetmentes" – idézi a cikk Brian Subiranat, az MIT egyik kutatóját, aki a Journal of Engineering in Medicine and Biology folyóiratban jelentette meg tanulmányát a fejlesztésről.

Forrás: Drazen Zigic / Shutterstock

A kutatócsoport tervei szerint az algoritmust diákok, dolgozók napi szűréséhez vagy csoportos fertőzés esetén közösségek gyors szűréséhez lesz érdemes használni. Ám ahhoz, hogy az algoritmust applikációvá fejleszthessék, előbb a hatósági engedélyeket kell beszerezni hozzá.

Ugyanakkor nem a MIT tudósai az első úttörők ezen a téren; már több szervezet, köztük a Cambridge-i Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem és a brit Novoic egészségügyi startup is dolgozik ilyen irányú projekteken. Júliusban például a Cambridge-i Egyetem Sounds nevű projektje 80 százalékban sikeresen tudta beazonosítani a pozitív koronavírus eseteket a légzésük és a köhögésük hangja alapján.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek