Van pár ötletünk, hogy a nyaralási képek ne csak a memóriakártyán porosodjanak

Ma már mindenkinek van olyan eszköz a közelében, amely fotó vagy videó rögzítésére alkalmas, a telefonokban lévő kamerák és szoftverek pedig szaktudás nélkül is vállalható képeket készítenek. De mit tegyünk, hogy a fotók végül ne merüljenek feledésbe?

Instagram, Facebook...

Természetesen az elsődleges megoldás a fotóink megőrzésére, hogy feltesszük azokat a netes tárhelyekre. A különböző felhőszolgáltatások tökéletesen jelenítik meg a 21. századi fotóalbumok szerepét, míg a közösségi oldalak kiváló eszközei, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassuk képeinket – és vannak, akik ezt nem is aprózzák el. Utazási blogok, Instagram- és Facebook-oldalak sokasága bizonyítja, hogy egy kis kreativitással, kitartással és szerencsével, akár meg is lehet élni utazásaink dokumentálásából. Ám ha csak feldobni akarjuk közösségi oldalunkat, bőven találunk rá izgalmas példát, a borítókép lecserélésén túl is.

A világ legnagyobb utazóközösségét Instagramon összetartó EarthPixnek például közel 17 millió követője van, akik lélegzetelállító képeken bizonyosodhatnak meg a Föld szépségeiről:

Az orosz származású Murad Osmann fotós pedig – akinek feleségével készített Follow Me To képsorozata új trendet indított el a közösségi médiában és a fotózásban egyaránt – egészen egyedi szemszögből mutatja be képein keresztül a világot 4 millió követőjének:

Az egyszerű is lehet nagyszerű

De nem ragadnánk le az internet adta lehetőségeknél, helyette arra adunk ötleteket, hogy fizikai valójukban is a közelünkben lehessenek a képek. Míg régen előhívni kellett a filmeket, ma már könnyedén kinyomtathatjuk azokat akár fotó minőségű papírra is, ráadásul akár azonnal a telefonunkról.

De mi legyen a fotókkal, ha már a kezünkben vannak?

Kézenfekvő megoldás, hogy a képek kerüljenek a falra. Ám attól még, hogy valami kézenfekvő, nem kell, hogy sablonos legyen. A fotók keretben felakasztva is szépek, ám egy kis lelkesedéssel és kreativitással a falra szánt képösszeállítások is lehetnek különlegesek. Maga a keret is lehet az, ám akár el is hagyhatjuk azt, vagy értelmezhetjük formabontó módon is, ahogy az alábbi képen: itt egy nagy keretre kifeszített zsinegre akár ruhacsipeszekkel is felerősíthetők a fotók.

Egy kis ötlettel már a keret is lehet különlegesForrás: Amandakatherine.com

Szoftvert a kézbe

Szoftverek sokasága áll rendelkezésre, hogy akár Andy Warhol-stílusban ugyanazt a képet több formában tegyük ki a falra, vagy akár több kis képből egész falat beborító montázst készítsünk, ami aztán egy másik képet ad ki. Könnyedén találunk erre alkalmas szoftvert, amely aztán összeállít egy mozaikképet több kép felhasználásával.

A Rushmore-hegy eredetiben...

A Dél-Dakotában található Rushmore-hegy sziklába vájt elnökszobrai az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb turistalátványosságaForrás: Jess Kraft / Shutterstock

...és Andy Warhol-stílusban:

Ugyanaz máshogyForrás: Travelo

A neten nem nehéz mozaikot készítő alkalmazásra lelni, ilyen például a Mosaically:



Photo mosaic by: rogermorgan @ Mosaically

Ám azok számára, akik sokat utaznak, impozáns látványt nyújthat a falon egy világtérkép, amely az idő előrehaladtával egyre több személyes emlékkel bővülhet. Megoldható úgy is, hogy parafából kivágjuk a kontinenseket, az országokhoz, városokhoz tartozó fotókat pedig egyszerűen egy-egy gombostűvel feltűzzük. De variálhatjuk is úgy, hogy megfelelő nagyságú térkép esetén a fotókat az országok alakjaira szabva illesztjük a megfelelő helyre.

Talán a világtérkép kezdésnek túlzás, de bakancslistás célnak egy hasonló kompozíció szép feladatForrás: shutterstock.com/pio3

Alkossuk meg magunk!

Azok, akik művészi vénával rendelkeznek, egy-egy szépen eltalált fotót akár le is festhetnek. Akiket pedig nem áldottak meg képzőművészeti tehetséggel, számukra még mindig ott vannak a különböző képszerkesztő programok, amelyek segítségével gyorsan átalakíthatók képeink festménnyé vagy akár színes ceruzával készített képpé.

Az eredeti:

Mikonosz eredetibenForrás: Shutterstock / PawelKazmierczak

A festmény másolat:

Mikonosz festményenForrás: Travelo

És akár Legóból is kirakhatjuk nem túl bonyolult fotóinkat: online applikáció segítségével alakíthatjuk át könnyedén képeinket, a szoftver pedig abban is segít, hogy a kép megalkotásához milyen színű és méretű építőkockákra lesz szükségünk. Ez is lehet akár ajándék is, megépítése pedig akár az utazáshoz köthető újabb közös emlék is lehet.

A Fehér Ház fotója:

A Fehér Ház fotónForrás: shutterstock.com/Andrea Izzotti

A Fehér Ház fotója Legóból, hozzá a szükséges elemek listája a brickplicator.com segítségével:

Simán kirakhatjuk Legóból képeinketForrás: Brickplicator.com

A Fehér Ház Legóból...

Fehér Ház LegóbólForrás: Lego.com

Nyakláncot is készíthetünk a fotók felhasználásával, de akár könnyedén összeállíthatunk az emlékeket őrző képekből naptárat, amelyeket aztán akár mi magunk is összefűzhetünk, de erre már vannak könnyedén elérhető nyomdaipari szolgáltatások is.

Hasonlóan könnyen készít(tet)hetünk akár puzzle-t is a képeinkből, amely aztán ajándéknak sem utolsó, legalábbis azoknak, akikkel közösen éltük át az utazás élményeit.

Kezdőknek...

Utazási emlék puzzle-bőlForrás: Shutterstock / robert_s

A hűtőmágnesen túl

Bár a hűtőn jól néznek ki a giccses ereklyék is, ha úgy érezzük, hogy már van elég muníció, elkezdhetjük befedni a hűtőt saját emlékeinkkel is. Ám ezen a téren sem kell megállni a legegyszerűbb megoldásnál, a lehetőségek száma pedig szinte végtelen.

Készíthetünk például poháralátétet, könyvborítót vagy útlevélvédő burkolatot a fotóinkból, de már erre is kész iparág épült. Ma már akár tusolófüggönyre is nyomtatnak képeket, akár nyaralási fotókat is. Utóbbit például a zazzle.com-on lehet megrendelni, miután feltöltöttük a kívánt fotót.

Akár lehet afrikai emléket idéző zuhanyfüggönyünk is a saját képeink alapjánForrás: zazzle.com

De akár kombinálhatjuk is az emlékeket. Így egy keretbe egy-egy látványosság képe mellé bekerülhetnek olyan apróságok, mint egy belépőjegy, karszalag, prospektus, vagy bármi olyasmi, ami a képet kiegészítve később felidézi az emléket. A hasonló dobozokat angolul shadow boxnak hívják, és könnyedén megcsinálhatjuk a magunk számára is, vagy akár megrendelhetjük egy-két kattintással a neten.

Az életreszóló emlékeinket megörökítő fotóinknak tehát könnyedén találhatunk helyet a környezetünkben, egy kis kreativitással fűszerezve segíthetnek feldobni otthonunkat, de ami a legnagyobb előnyük, hogy nem engedik feledésbe merülni utazásaink legszebb pillanatait.

Címlapfotó: Egor Tetiushev / Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek