Ez itt Ami, amit már 14 éves francia gyerekek is vezethetnek

Első pillantásra úgy tűnik, hogy az új Citroën Ami egy kocka formájú kisautó kerekeken, de valójában nem is autó, hanem négykerekű motornak minősített jármű, amiből az első két hét alatt 500 darabot adtak el. Teljesen elektromos, 2,4 méter hosszú és 1,4 m széles, 45 km/h maximális sebességgel halad, és 75 km-t tud megtenni, mielőtt újra tölteni kellene. Franciaországban engedély nélkül 14 éves, vagy annál idősebb személy vezetheti.

Egy átlagos parkolóhelyre két új Citroën Ami is beférForrás: Alexander Migl/Wikipedia Commons

Citroën munkatársa, Sylvie Krygier rámutat, hogy ellentétben egy robogóval, Ami stabilabb és a tömör acél váza miatt biztonságosabb is. Elég gyorsan eléri a 45 km/h sebességet, és nem is haladhat gyorsabban, de Párizsban igen praktikusak, ahol a sebességkorlátozások 20 km/h-tól 50 km /h-ig változnak. A fékek megnyugtatóan hatékonyak, és egy szokásos parkolóhelyre két Ami is elfér. A panorámatetős kisautónak csomagtartója nincs, de rengeteg rendezett tároló található benne apró tárgyakhoz és némi hely az utasülés előtt a vásárláshoz. Nézzék csak! 

A cég adatai szerint az összes Ami-vásárló körülbelül felének egy autója és legalább két gyermeke van. Az Ami-t vezetők több mint 40 százaléka 18 éven aluli. Három óra alatt feltölthető egy szokásos otthoni konnektorból.

A felhasználók többsége azt mondja, hogy kedveli, mert zöld, és több mint 30 százalékuknak fontos tényező volt, hogy a tömegközlekedést kiválthatják vele a Covid idején.

A szürke-narancssárga kiadásában 6000 euróba, nagyjából 2,1 millió forintba kerül. Az Ami jövő év elejétől számos európai országban kapható lesz – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek