Ezzel az elektromos csónakkal elfelejtheti a motorzajt és a füstöt

A motorzaj, a füst és a szén-dioxid-kibocsátás egyáltalán nem léteznek az X Shore számára, amelyik az egyik első, a fogyasztói piacot célzó elektromos hajókat gyártó cég.

Az Eelex 12 fő befogadására képesX Shore

 

A svéd cég küldetése, hogy elektromos csónakjainak csendje, és a dízelmotorok füstjének hiánya elősegítsék egy mélyebb kapcsolat kialakítását a természettel.  

Az X Shore első hajómodelljét, az Eelex 6500-at, ez év elején mutatta be, nemrégiben pedig a kiskorú környezetvédő aktivista Greta Thunberget kísérte el egy darabon a kibocsátásmentes transzatlanti útjára az ENSZ augusztusi New York-i klímacsúcsára, írja a Dezeen. A társaság szerint hajója Thunberg napelemes versenyjachtának biztonságos indulását támogatta az angliai Plymouth kikötőjéből augusztus 14-én. 

A tengeri utazás fenntarthatóvá tételének vannak bizonyos korlátai, például az elektromos motor gyenge teljesítménye, a töltési lehetőségek hiánya, vagy a lassú sebesség, írja a design magazin. Az Eelex 100 tengeri mérföldet képes megtenni, egyetlen feltöltés után, ami a járművet alkalmassá teszi a szabadidős csónakázásra.

X Shore

Legnagyobb sebessége 40 mérföld per óra, bár ahhoz, hogy két órán keresztül folyamatosan mozgásban legyen, az állandó sebességnek alacsonyabbnak kell lennie, 25 mérföld per óránál.

A hajótesten bordákat alakítottak ki, aminek következtében egy levegőréteg jelenik meg a jármű és a víz között, csökkentve a súrlódást, és a cég állítása szerint 35 %-kal az energiafelhasználást is.

Az Eelex teteje nyitott és maximum 12 fő befogadására képes, de az X Shore idén ősszel tervezi egy második modell, az Eeltrek bemutatását is. Ennek már zárt lesz a teteje és alvóhelyek is lesznek benne.

Mi meg akarjuk változtatni a tengeri ipart, de úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk az anyatermészetet, és abban hiszünk, hogy javíthatjuk tengeri élményeinket anélkül, hogy az óceánokat megváltoztatnánk."– fogalmazott Konrad Bergström, a cég alapítója, majd hozzátette, a tengeri közlekedés jobb és etikusabb módját tervezik kialakítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek