Hol tökéletes az időjárás a nyaraláshoz? Ez a térkép megmutatja

Hol tökéletes az időjárás a nyaraláshoz? Ez a térkép megmutatja.

Miután megszületett a döntés, hogy elutazzon a kiszemelt városba vagy tengerpartra, az első kérdés, amit feltesz a Google-nek, biztosan az, hogy mikor a legjobb odalátogatni, vagy hogy milyen idő lesz, amikor megérkezik. Nos, nem kell tovább kínlódnia a keresőtől kapott több száz találat végigböngészésével, ahol amúgy is csak száraz statisztikákat talál. Egy Ryan Whitacker nevű digitális adatguru olyan oldalt hozott létre, ahol azonnal megtudhatjuk, ami a legjobban érdekel – írja a Condé Nast Traveler.

A döntéshozatalt nagyban megkönnyítő térképen a fejlesztő tíz éven át szerkesztette. Több mint tízezer időjárási állomás adatait használta fel, és harmincöt millió adatsort dolgozott össze ahhoz, hogy kényelmesebb legyen az életünk.

Így néz ki a térkép egy adott beállítás mellett. Zoomolhatunk, és rákattinthatunk az egyes pontokra, hogy megtudjuk, pontosan hol vannakFotó: Ryan Whitacker / decisiondata.org

A legjobb, ha úgy állunk neki a keresésnek, ha nincs meghatározott célpontunk. A honlapon beírjuk a dátumot, amikor utazni szeretnénk, és az időjárási tartományban megadjuk azt, hogy mit találnánk kellemesnek: például huszonkét fokot és napsütést. A térképen felbukkanó rózsaszín pöttyök mutatják, hogy az adott időben hol számíthatunk ilyen időjárásra.

Mint Whitacker rámutatott: a térkép közel sem tökéletes, mert nem minden időjárási állomás biztosít például adatokat az esőmennyiségről Észak-Amerikán és Európán kívül. Ehhez kapcsolódóan a páratartalom alapján sem állíthatunk be keresést. De azért a rendszer épp elég pontos: megtudhatjuk például, hogy a jövő héten Dubajban huszonnégy fok körüli átlaghőmérséklet és száraz idő mellett nézhetjük, hogyan aranyozzák a Dubaj Keretet, ha esetleg elegünk van már a magyar tavaszból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek