350 ezer éves "budapesti" tárgyak láthatók az Aquincumi Múzeumban

Új időszaki kiállítás nyílik a BTM Aquincumi Múzeumban április 15-én, "Jéggel, vagy anélkül? - Klímaváltozás és ember az őskortól a középkorig" címmel. Először lesznek láthatók Budapest legrégibb, 350 ezer éves, ember készítette tárgyai.

Fázhattak-e a mamutok? Mikor élt a Pilis erdeiben torkos borz? Honnan tudjuk, hogy milyen volt a rézkor végi időjárás? Milyen eszközökkel dolgozik a régész, a geológus és a klimatológus? Milyen múltbéli üzeneteket hordoznak az olvadó gleccserek? Az BTM Aquincumi Múzeum április közepén nyíló új időszaki kiállításának látogatói többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak.

Fotó: BTM Aquincumi Múzeum

 

A kiállítás elsősorban Budapest régészeti lelőhelyeiről vett példák segítségével igyekszik megvilágítani az emberi történelem, vagyis elődeink és őseink élete során lezajlott éghajlat- és időjárás-változásokat, a természetes környezet és az ember egymásra hatását, sokszínű kapcsolatát.

Most először lesznek láthatók Budapest legrégibb, 350 ezer éves, ember készítette tárgyai. A látogatók kihalt állatokkal, őskori étkezések és rituálék nyomaival is találkozhatnak. Megtudhatják, hogyan formálta környezetét a bronzkor embere, hogy mi köze egy új-zélandi vulkánnak a római kori katonai divat megváltozásához, és hogy mekkora volt valójában a „kis jégkorszak". A fiatalabbak játékkal tehetik próbára tudásukat az éghajlati korszakok összehasonlítása terén.

„Jéggel, vagy anélkül? - Klímaváltozás és ember az őskortól a középkorig"

Helyszín: BTM Aquincumi Múzeum, Régi múzeumépület

A kiállítás megtekinthető: 2016. április 15 – október 31.

Ezek is érdekelhetnek