Az I. világháborús Budapestről nyílik kiállítás a Kiscelli Múzeumban

Korabeli plakátokon, jelvényeken, iratokon és fotókon keresztül mutatja be az I. világháború fővárosi vonatkozásait a "Megjegyzés: Háborús" - A Nagy Háború emlékezete a főváros múzeumában című időszaki kiállítás, amely csütörtökön nyílik a Kiscelli Múzeumban Budapesten.

 

A múzeum Templomterében az 1915-ben az Anker-ház előtt felállított Nemzeti Áldozatkészség szobrának több mint 10 méteres rekonstrukciója is látható lesz, amelyet a megnyitó alkalmával egyedi fényfestés kelt életre - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Fotó: Kiscelli Múzeum


A kiállításon Müllner János fotói is láthatók lesznek. A Kiscelli Múzeum gazdag történeti és képzőművészeti anyagot őriz az első világháborús Budapest történetéről: Budapest Székesfőváros Tanácsa 1915-ben határozatot hozott a világháborúra vonatkozó emlékanyagok gyűjtéséről. Ez volt a múzeum történetének legjelentősebb tervezett kortárs tárgygyűjtési akciója.

A múzeum külön kérvényezte, hogy Müllner János fényképész egy Budapestre szóló általános fényképezési engedélyt kapjon, így a fotográfus több száz, a háborús főváros mindennapjairól és a háborúhoz kapcsolódó eseményekről készített fotója került a gyűjteménybe.

A múzeum korabeli gyarapodási naplóiba - "háborús" megjegyzéssel - 1914 és 1920 között mintegy 900 tételt, több ezer iratot, plakátot, jelvényt, fotót és egyéb műtárgyat jegyeztek be.

A kiállításhoz kapcsolódóan március 19-én 15 órától kurátori tárlatvezetéssel, majd 16 órától hárfakoncerttel egybekötött művészettörténeti előadás várja az érdeklődőket Körösfői-Kriesch Aladár festő- és iparművész munkássága a Nagy Háborúban címmel, amelyet a szecesszió kiemelkedő művészének unokája és dédunokája mutat be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek