41 tonnás bálnát tartósít egy kínai múzeum

A világ legnagyobb, kiállításra kerülő óriás ámbráscetjének preparálásán dolgozik egy kínai múzeum Talien városban. A nemrégiben partra vetődött bálna konzerválása egyáltalán nem veszélytelen művelet, a bálna fel is robbanhat a testében felhalmozódott gázok miatt.

A 14,3 méter hosszú, 41 tonna súlyú emlős fogascetet február közepén találták Csiangszu tartományban, Jangkou partjainál, számolt be az MTI.

A szakembereknek legalább 3 évükbe fog telni, mire a konzerválási munkával végeznek, így például a testben található vizes és zsíros részeket műanyagra váltják. A munka komoly próbatétel, ugyanis a halott bálna testében sok gáz halmozódik fel, és ha nem elég körültekintőek, akár fel is robbanhat.

 

Az ámbráscet kiemeléseFotó: Ji Chunpeng Xinhua / NORTHFOTO

Szuj Hung-csin, Az élet titkai elnevezésű múzeum kurátora közölte, a beavatkozásnak köszönhetően a bálna körülbelül 100 éven át megőrizheti jelenlegi formáját. A talieni múzeum 2009-ben már sikerrel végezte el egy közönséges barázdásbálna plasztinálását, akkor ezzel alig két év alatt végeztek. A 7 méter hosszú példány jelenleg is a múzeum egyik látványossága.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek