200 éves utazószettet állít ki a Skót Nemzeti Múzeum

A tudománynak, a művészeteknek és a dizájnnak szentelve tíz új kiállítóteret nyit 2016 nyarán az edinburgh-i Skót Nemzeti Múzeum. Napóleon húgának nyelvtisztítója és fogkeféje is látható lesz.

A 14,1 millió fontos (mintegy 5,6 milliárd forint) beruházás eredményeként mintegy 50 százalékkal növekszik kiállítótér az intézményben, írja az MTI.

A múzeum első alkalommal gazdagodhat egy olyan divatkiállítással, amely állandó helyet biztosít az intézmény növekvő, jelenleg 50 ezer tárgyat számláló - köztük Mary Quant, Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen és Elsa Schiaparelli által tervezett darabokat is magába foglaló - gyűjteményének.

Fotó: Wikipedia

Az új kiállítóterek egyikében kap helyet az a több mint 100 darabos, aranyozott ezüstből készült, fésűket, kristálytálakat, poharat, fogkeféket, mosdótálat és egy nyelvtisztítót is tartalmazó utazó-felszerelés, amely Napóleon francia császár húga, Pauline Bonaparte számára készült házassága alkalmából 1803-ban. A múzeum által 1986-ban megvásárolt készlet felkészítése a kiállításra, például a megfakult ezüsttárgyak tisztítása több mint 250 állagmegőrző munkával eltelt órát igényelt.

A kiállítások ritkaságai között lesz egy kézzel festett 18. századi francia tapéta, az első Dunlop légtömlős gumiabroncs, valamint egy motor is, amely egy a Wright-fivérek által 1910-ben - hét évvel az első sikeres repülést követően - épített repülőgépből származik.

A július 8-án megnyíló tíz új kiállítótérben mintegy háromezer tárgyat állítanak ki, amelyek háromnegyedét hosszú idő óta nem láthatta a közönség, de a múzeum gyűjteményének számos új darabját is bemutatják, valamint olyan tárgyakat, amelyek eddig raktárban pihentek, és most szerepelnek első alkalommal nyilvános tárlaton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek