Virtuális víz folyik az Agóra 3D-s okos terepasztalán

A Debreceni Agóra Tudományos Élményközpont legújabb látnivalója egy 3D-s domborzati térkép, amelyen a homok felszíne megelevenedik és élő, mozgó térkép jön létre.

Az Agóra Tudományos Élményközpont Magyarországon az elsők között készítette el azt a 3D-s domborzati térképet, amelyet a kaliforniai UC Davis Egyetem kutatói fejlesztettek ki, a legegyszerűbb gyerekkori játékot ötvözve a földtudománnyal. Mozgásérzékelők és vetítés segítségével létrehoztak egy „kiterjesztett valóság-asztalt", ahol a homok felszíne megelevenedik és élő, mozgó térkép jön létre.

 A Homokozó 2.0 a kézzel alakított homokbuckákból igazi domborzatot varázsol. A látogatók megépíthetnek vele egy ismert domborzatot, vagy saját tájat is kialakíthatnak, sőt még esőt is előidézhetnek.

A homok felszínét folyamatosan pásztázza egy infrakamera, amely így pontosan letapogatja a homokozó felszínét. Ezt a domborzatot a projektor már topografikusan, szintvonalakkal és színekkel együtt vetíti vissza a homokra, létrehozva egy 3D-s domborzati térképet. A domborzat nemcsak a hegyek és völgyek lejtését és kiszögelléseit szemlélteti, hanem mederként is szolgál a benne folyó virtuális víznek.

A domborzat letapogatása után a szoftver kiszámolja,hogy egy adott mederben hogyan folyik a víz, majd azt a magasságvonalakkal együtt levetíti a homokra. Ebből a látogató mindössze annyit érzékel, hogy a keze alatt formálódó tájon hullámzó tavak és sodró folyók alakulnak ki.

A Homokozó 2.0-val testközelből megtapasztalható a földfelszín és a víz kapcsolata, az érdeklődők megeleveníthetnek olyan földtörténeti eseményeket, mint a hegyek felgyűrődése, a szigetek emelkedése és süllyedése, de "végignézhetik" akár a Balaton keletkezését is.

Az Oliver Kreylos tervei és szabad felhasználású szoftvere alapján az Agóra által készített interaktív eszköz kiválóan alkalmas földrajzi és térképolvasási ismeretek elsajátítására, emellett pedig remek szórakozás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek