Űrsétálhat és űrhajós szimulátort tesztelhet a Millenárison

  Az űrrepülés technikáját és történetének legfontosabb fejezeteit bemutató interaktív kiállítás nyílik január 15-én a budapesti Millenáris parkban. A Gateway to Space című kiállításon az űrhajósok kiképzése során használt szimulátorokat is ki lehet próbálni.

  A Gateway to Space című kiállításon az érdeklődők az űrrepülésben használt számos felszerelés és eszköz - szkafanderek, űrrakéták, holdjáró, űrállomásmodulok - eredeti példányait és modelljeit tekinthetik meg gazdag képi- és videóanyaggal kiegészülve, valamint kipróbálhatják az űrhajósok kiképzése során használt szimulátorokat is, írja az MTI.

  Utóbbiak között van az 1960-as években az első, emberi részvétellel végrehajtott amerikai űrprojekt, a Mercury-program űrhajósainak kiképzéséhez használt 360 fokos giroszkóp, F18 típusú vadászrepülőgép és űrsikló szimulátor, valamint a súrlódásmentes környezetben való mozgás érzetével megismertető, űrsétát modellező zéró gravitációs berendezés is.

   

  Fotó: Gateway to Space

  "Remélem, hogy a tárlat bátorítani fogja a magyar fiatalokat, hogy minél többen lépjenek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós nyomdokaiba" - mondta a tárlatot bemutató Mike Flachbart, az amerikai űr- és rakétamúzeum munkatársa.

  A január 15-től látogatható kiállítás az amerikai mellett bemutatja a szovjet-orosz űrtechnikát is, és különös hangsúlyt fektet az űrhajózás nemzetközi természetének megvilágítására. A vándorkiállítás anyagát Budapest előtt többek közt Udinében, Koppenhágában, Prágában és Brüsszelben láthatta a közönség.

  Az eseményen Farkas Bertalan méltatta a háromezer négyzetméteres kiállítótéren berendezett tárlat magyar vonatkozású szekcióját, amelyben - a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jóvoltából - a hazai űrkutatás relikviáit és olyan űrfelszereléseket lehet megtekinteni, amelyek kifejlesztése magyar szakértőkhöz kötődik.

   

  Holdjáró és űrkapszulák

   

  A kiállítás első része az űrutazás szellemi és technológiai megalapozóival ismertet meg, köztük Jules Vernével, akinek az Utazás a Holdba című fantasztikus regénye fontos motivációt jelentett a későbbi tudósoknak. Ugyanitt esik szó a rakétafejlesztés egyik legnagyobb úttörőjéről, a német származású Wernher von Braunról is.

  A második szekció az Egyesült Államok és a Szovjetunió által vívott űrverseny korszakába kalauzol: láthatóak többek között a két nagyhatalom űrprogramjaiban használt eredeti szkafanderek, műholdak, rakéták, valamint az űrkapszulák méretarányos és életnagyságú modelljei, emellett megtapintható egy valódi holdkőzet is.

  Szintén a tárlat anyagát képezi egy holdjáró, amely pontos mása az Apollo-programban használt három, a Holdon hagyott járműnek. Mike Flachbart kiemelte, hogy a holdjáró abroncsmintázata magyar műszaki megoldás eredménye volt, vagyis Magyarország is szerepet játszott a holdra szállás történetében.

  A sikeres holdra szállás után az űrverseny helyét fokozatosan a nagyhatalmak közötti együttműködés vette át az 1970-es és 1980-as években, a kiállítás ezt a korszakot többek között a Nemzetközi Űrállomás és az orosz MIR űrállomás bejárható életnagyságú modelljeivel mutatja be.

  A tárlat kitér arra is, miként élnek az űrhajósok az űrben, mit esznek és isznak - az amerikai űrprogramok során még Coca-Colát is juttattak fel a legénység számára -, milyen higiéniai lehetőségek állnak rendelkezésükre. Az érdeklődők betekintést kaphatnak az űrhajózás jövőjébe is, láthatják a jelenleg is fejlesztés előtt álló Orion-űrkabin modelljét.

  A Gateway to Space kiállítást március 15-ig látogathatja a közönség a Millenáris parkban, a budapesti állomás után a tárlat a Dél-Afrikai Köztársaságba utazik.

  A szervezők azt javasolják, hogy előre vásárolja meg a belépőjegyét, ami egy adott nap konkrét időpontjára szól. Természetesen a helyszínen is lehet jegyet vásárolni, de ebben az esetben nem garantált, hogy azonnal be tud jutni a kiállításra, hiszen a Millenáris egyszerre csak adott számú látogató befogadására képes. További információt itt talál!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!