Fétis-estet rendez a Nemzeti Galéria

A fétis témájára épülnek a Magyar Nemzeti Galéria január 14-ei Múzeum+ tematikus estjének programjai. Szegedi Kata divattervező és Lakatos Márk stylist tart előadást, lesz talizmánkészítés, táncbemutató és beszélgetés a modern plakátművészetről.

A Múzeum+ programsorozat egy évtizeddel ezelőtt a Szépművészeti Múzeumban indult, majd az utóbbi években felváltva, két helyszínen, a Szépművészeti bezárása óta pedig csak a Nemzeti Galériában rendezik meg.

A Múzeum+ esteken mindig egy-egy téma köré szervezve, újszerű és izgalmas megközelítésben mutatkozik be a múzeum gyűjteménye, workshoppal, tárlatvezetésekkel és különböző társművészeti programok bevonásával gazdagítva a látogatói élményt - idézte fel az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Galéria.

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

Az idei év első Múzeum+ estjének témája a fétis lesz: azaz "minden, aminek szokásaink, kultúránk, hagyományaink, vagy éppen egyéni választásunk alapján varázserőt tulajdonítunk. Fétis lehet egy gyűrű, egy jelvény, egy fénykép, egy ruhadarab, vagyis szinte minden" - áll a program ajánlójában.

A ruhák fétisszerű erejéről szólnak a meghívott vendégek - Szegedi Kata divattervező és Lakatos Márk stylist - előadásai is, és egy látványos divatbemutató, a The Art I Live In fashion show a fétist művészetének központi helyére állító El Kazovszkij kiállításában.

Jelvények, hiedelmek és csábítás címmel az MNG 19. századi gyűjteményében Földváry Piroska, Bálványimádás címmel pedig a Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállításban Varga Viola tart tematikus tárlatvezetést.

Mitől és/vagy mire jó egy jó plakát? - teszi fel a kérdést az Élő MúzeumCafé legújabb beszélgetése, melynek során Bakos Katalin művészettörténész, Tóth József Füles fotóművész, plakáttervező és Valuch Tibor történész Martos Gáborral, a MúzeumCafé leköszönő főszerkesztőjével együtt idézi fel a magyar reklámgrafika és a humor kapcsolatát a harmincastól a hatvanas évekig.

Gergye Krisztián Hattyú címmel mutat be táncperformanszt, míg az este zenei felhozataláért a ManaMana Records két lemezlovasa, NoirYork és Savages Y Suefo felel majd, a témakörbe passzoló triphop, downtempo, chillout és lounge dallamokkal. A Múzeum+ workshopjában talizmánokat és kabalákat, zsebben lapuló szerencsehozó tárgyakat készíthetnek az alkotni vágyók.

A Magyar Nemzeti Galéria idén is kéthavonta csütörtökön a mindig változó tematikus programokhoz igazított nyitva tartással, 22 óráig várja a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek