Nobel-érmet loptak el a múzeumból

Ellopták Aristide Briand egykori francia külügyminiszter és miniszterelnök Nobel-békedíjjal járó arany érmét egy francia múzeumból. Saint-Nazaire nyugat-franciaországi város polgármesteri hivatala "méltatlan" cselekményként ítélte el a lopást.

Briand 1926-ban, Gustav Stresemann akkori német külügyminiszterrel együtt kapta meg a Nobel-békedíjat az első világháború után a francia-német megbékélésért kifejtett erőfeszítésekért.

A hatóságok hétfői beszámolója szerint a tettes szombatra virradóra hatolt be erőszakkal a múzeumba, és feltörte a vitrint, amelyben az egykori külügyminiszter Nobel-díját őrizték, írja az MTI. Az aranyból készült érmén kívül eltűnt egy korabeli fotó és az időnként újságíróként is dolgozó politikus sajtóigazolványa is.

A betörés gyorsaságából és precizitásából ítélve a múzeum illetékesei nem zárják ki, hogy egy magángyűjtő megbízásából lopták el a Nobel-relikviákat.

Egy darab történelmünket rabolták el - jelentette ki David Samzun polgármester.

A város múzeuma 2008-ban egy árverésen szerezte meg a Nobel-díjat és a hozzá tartozó érmét 12 ezer euróért (3,7 millió forintért), a legalacsonyabb áron, amelyen eddig Nobel-díj aukción elkelt.

Aristide Briand a városban töltötte fiatalkora egy részét és ott kezdte pályafutását képviselőként, újságíróként és ügyvédként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek