Facebookon is megoszthatók a francia múzeumok festményei

Új internetes oldal indult Művészeti Képek (Images d'Art) címmel Franciaországban, amelynek segítségével a nagyközönség ingyen fedezhet fel, gyűjthet és oszthat meg 500 ezer műremekről készült fényképeket.

Ez a honlap jó megoldás arra, hogy - a digitális technikának köszönhetően - biztosítsuk mindenki számára a kultúrához való hozzáférést - idézi az MTI Fleur Pellerin kulturális miniszter szavait.

 

A képet kinagyított részleteiben is megnézheti az oldalonFotó: RMN-Grand Palais (musée du Louvre) / Michel Urtado

A Nemzeti Múzeumok Szövetsége-Grand Palais tervezte www.images-art.fr főoldalon a művészek, múzeumok, korszakok, azonos technikát használók, illetve a különböző domináns színek szerint lehet megtalálni a műveket. Példa erre az álló XIV. Lajos királyt uralkodói pompában ábrázoló Hyacinthe Rigaud-portré (1701), amelyről Jean Martial Fredou (1763) XV. Lajos-portréjára, illetve a François Pascal Simon Gérard (1805) által festett, I. Napóleont koronázási ruhában ábrázoló képmásra lehet továbblépni. Az alkotásokra kattintva tárulnak fel a mű részletei, alkotója, címe, születésének éve és a kiállító múzeum neve..

Az oldalon található bármely kép elektronikus levélben vagy közösségi hálón megosztható.

Ezek is érdekelhetnek