Itt a túrázók újabb okoseszköze: a felfújható, hordozható sütő

Gondolt már arra, milyen jól jönne túrázás közben egy felfújhatós (!) barbecue sütő, ami 15 perc alatt süti szaftosra a húst, elfér a hátizsákban, és természetesen napenergiával működik? Na, ugye, hogy nem. Pedig mások már tovább is gondolták.

 

Megvan még a rezsó emléke a velencei-tavi vagy a balatoni bungalós önellátó nyaralásról? Amikor a 20 centi átmérőjű izzó platnin még töltött káposztát is főzhettünk volna, ha bírtuk volna kivárni a végeredményt. Ma már más idők járnak. A 220-at napelemmel váltották ki, a nehéz vasszerkezeteket pillekönnyű megoldások helyettesítik, miközben minden kortárs tervezőt alkotás közben a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások és a természete védelme hajtja. Nagyjából ezen elvek mentén született meg a bakancsos túrázók legújabb okoseszköze is.

Az eszköz nagy előnye, hogy mivel nyílt lángot nem használunk, így a grillezéshez, forraláshoz vagy a sült húsok sütögetéséhez nem kell fát gyűjtögetni az erdőben a tűzrakáshoz. Ami azért mindenkinek jó, és még az erdő szelleme is örül. Ráadásul a hátizsákunkba is könnyen belefér: súlya alig három kiló, és nagyjából úgy kell elképzelni, mint az önbizalmunkra építő, 3 másodperc alatt felállítható színes strandsátrakat. (Ha nincs elég bátorságunk kellő erővel, meghatározott időben nyolcas alakra meghajlítani a sátorvázat annak bizonyos pontjain, akkor lehet bármilyen egyszerűnek látszó a képregényként mellé tálalt használati útmutató, megette a fene az egészet.) Na, de ez egy kicsit most más.

Itt csak a tányért kell ügyesen kihajtogatni, az egész mobilsütőt összesen három perc alatt lehet felállítani. Ha pedig minden tartozékát kicsomagoltuk, elég csak felpumpálni a napelemként funkcionáló tükörfelületű tányért, máris érkeznek rá a fotonok, hogy aztán hőenergiává alakuljanak át, és öt perc alatt 260°C-ra melegítsék fel az elé tett lábost. Az ember így aztán gyakorlatilag bárhol, de tényleg bárhol, ahol épp rájön a sütögethetnék, negyed óra alatt ízletes, szaftos lakomát csaphat. Forralhat, főzhet, süthet bármit, strandon, erdőben, útszélen. És hogy az élmény egyből kollektív lehessen, a napelemként szolgáló tükörtányér hátsó részére még egy USB-kimenetet is applikáltak, amin a mobilunkat, laptopunkat, fényképezőgépünket is feltölthetjük. Mindeközben az ötletgazdák azon is dolgoznak már, hogyan tudnának a parabola antennaként funkcionáló tányérjával műholdas kommunikációs kapcsolatot is létesíteni. Most, mondják meg őszintén, kell ennél több?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek