Először landolt távirányítással egy repülőgép

Először landolt távirányítással egy repülőgép

Üzembe helyezték a világ első olyan irányítótornyát a svédországi Sundsvall repülőterén, amellyel egy távoli, onnan mintegy 150 kilométerre lévő légikikötő forgalmát vezénylik - írta az mti a skandináv ország polgári légiforgalmi szolgálatának bejelentése alapján (LFV).

Fotó: Kenneth Hellman / LFV

"Az első landolás távirányítású irányítótoronnyal" - írta Twitter-üzenetében az LFV. A bejegyezés szerint az észak-svédországi Örnsköldsvik repülőterén szállt le kedden az a gép, amelynek a felszállását és a landolását is a középső országrészben fekvő Sundsvallból irányították. A távirányítású repülőtérről kamerák és érzékelők küldik valós időben az információkat a 150 kilométerre lévő repülésirányítóknak, akik ugyanúgy vezérlik a fel- és leszállást, mintha az a saját repülőterükön történne. "Mi vagyunk az elsők a világon, akik távolról vezénylik egy repülőtér forgalmát." - mondta az LFV kommunikációs igazgatója az SR svéd közszolgálati rádiónak.

A tesztrepülőgép pilótái nem észleltek semmilyen különbséget az irányítótoronnyal való kapcsolattartásban. A hivatalos tájékoztatás szerint a két légikikötőt földrajzi okokból választották ki, a technológiát azonban fokozatosan további repülőtereken is be fogják vezetni Svédországban. Idén nyáron az egyesült államokbeli Leesburgban is felavatnak egy nagy távolságú forgalomirányító tornyot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek