Robothotel nyílik Japánban

  Robothotel nyílik Japánban

  Arcfelismerésre is képes robotokkal működik majd egy jövőre nyíló szálloda Japánban - írja az MTI.

  Robotok fogják majd a vendégeket, takarítják a szobákat és szolgálnak fel a kávét a Henn na Hotel, azaz "különös hotel" nevű futurisztikus szállodában, amely júliusban nyitja meg kapuit Nagaszaki tartományban, Szaszebóban, a Huis Ten Bosch holland tematikájú szabadidőpark területén, ahol régi holland épületek valós méretű másai várják a látogatókat. A hotel neve utal arra is, hogy a legmodernebb technológiákkal együtt fog változni - közölték az üzemeltetők. A "henn" ugyanis a japánban a változás szóban is szerepel.

  Képünk illusztráció!Fotó: Steve Rainwater / flckr

  A robotokat elsősorban nem attrakciónak szánják, hanem a költségeket szeretnék csökkenteni velük. A tervek szerint a recepción például egy fiatal japán nő képére formált android fogadja majd a vendégeket. A hotel első, 72 szobás épülete július 17-én nyílik, a második épület pedig egy év múlva készül el. A szálloda áramellátását energiatakarékos, napenergiát gyűjtő eszközökkel oldják meg, a kulcsok helyett pedig a vendégek arcfelismerő szoftver segítségével juthatnak be szobáikba.

  A Nikkei szerint a robotszemélyzet és az energiatakarékos áramellátás révén a szálloda üzemeltetési költsége mintegy egyharmada lesz egy hagyományos szállodáénak. A hotelben egy egyszemélyes szoba hétezer jen (tizenháromezer forint) lesz éjszakánként, egy kétszemélyes szoba pedig kilencezer jenbe (huszonegyezer forintba) kerül majd. A tervek szerint, ha a főszezonban túljelentkezés lesz a szobákra, akkor aukción értékesítik a helyeket: aki a legtöbbet kínálja egy éjszakáért, az maradhat, bár a határ nem a csillagos ég, hanem egy egyszemélyes szoba esetében például tizennégyezer jen.

  A Huis Ten Bosch üzemeltetői terveik szerint a jövőben a konténerhez hasonló szobákkal rendelkező "okoshoteleket" a fejlődő országokba is exportálják. Szavada Hideo cégvezető kifejtette: hosszabb távon szeretnék a szállodai szolgáltatások több mint 90 százalékát robotokkal végeztetni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!