Repülővel utazik? Ezeket az appokat töltse le!

A legtutibb utazós appok megmondják, melyik járaton melyik a legkényelmesebb szék, mikor áll el végre a célállomáson a havazás és hogy hova tart az épp felettünk szálló gép. Ráadásul ingyenesen letölthetjük őket.

1. SeatGuru

Hol van a legtöbb hely a lábunknak? Melyik ülést érdemes választani egy Airbus A320-on, és melyiket egy A38-on? Ez mind kiderül a SeatGuru térképeiből, melyeken a legjobb üléseket zöld, a legrosszabbakat pedig piros szín jelöli. Így nem fordulhat elő, hogy véletlenül pont azt a széket választjuk, amit a mögötte levő vészkijárat miatt nem lehet hátradönteni, vagy éppen a mellékhelység van a fejünk mögött. A térképeket lekérhetjük légitársaság, géptípus és járatszám alapján is, sőt, ha nem tudjuk a járatszámot, elég, ha megadjuk a társaság nevét és a kiinduló és a célállomás nevét, és az adatbázis megtalálja nekünk a megfelelő gépet.

Fotó: SeatGuru

Androidos és iPhone telefonra is ingyenesen letölthető a SeatGuru app, ami tudja a fentieket, illetve repülőjegyet is lehet vele foglalni (valamiből nekik is meg kell élni), és valós idejű járatinformációkat is ad.

2. Flightradar 24

Nagyvárosok felett gyakran elég alacsonyan szállnak az érkező és induló repülőgépek ahhoz, hogy le tudjuk olvasni farkukról (bocs, függőleges vezérsíkjukról) a légitársaság nevét. Kedvencünk ebből a szempontból az Emirates, amely gépei aljára is felstencilezte a nevét nagy betűkkel, és a British Airways, melynek gépeit arról lehet felismerni, hogy sötétkékre van festve a hasuk alja. Szeretnénk azt is tudni, honnét jön vagy éppen hova tart a kérdéses járat? A Flightradar24 valós időben mutatja a környék légiforgalmát, egy gépre kattintva pedig azt is megmutatja, milyen pályán, honnét érkezett, hova tart, és vajon késik-e. Azt is leolvashatjuk innét, milyen sebességgel és milyen magasban halad, illetve hogy mi a hívójele.

Fotó: Flightradar24

3. Airlive.net

Ha ennél is mélyebbre akarjuk ásni magunkat a repülés világába, az Airlive.net oldal, illetve a vonatkozó Twitter-fiók elképesztő mennyiségű hírt és információt közöl a nap bármely szakában. Olvashatunk itt különböző járatok késésének okáról, új gépek munkába állásáról, illetve arról, melyik járat kényszerül éppen más repülőtéren leszállni időjárási vagy egyéb okok miatt. Külön rovatot kapott a Malaysia Airlines két szerencsétlenül járt gépe, illetve a spotterek, vagyis akik kifejezetten a repülőgépeket fényképezik és videózzák: itt amatőr és profi felvételeket is találunk izgalmas landolásokról, új gépekről, vagy éppen arról, hogy Szibériában mínusz ötven fokban az utasoknak kellett betolni felszállás előtt a gépet.

Fotó: Airlive

4. AeroWeather és Takeoff

A rossz időjárás könnyen keresztbehúzhatja utazási terveinket: amennyiben nemcsak a repülőtéri kijelzőkről szeretnénk megtudni, mennyit késik gépünk a hóhelyzet miatt, érdemes megnézni a profi időjárásjelentést, és megtudni, mire számíthatunk. Az AeroWeather app automatikusan mutatja a legközelebbi repülőterek időjárását, de mi is megadhatjuk, melyikre vagyunk kíváncsiak. Lekérhetjük a pilóták által is használt aktuális időjárási adatokat (METAR) és az előrejelzést (TAF) is, de ha nem akarjuk a kódokat sillabizálni, ugyanezeket az információkat megkaphatjuk könnyebben emészthető, narratív formában is. Magyarul sajnos nem tud az app, de 13 más nyelven igen, a fizetős verzióban pedig a reptéri webcamek képét is lekérhetjük, sőt lementhetjük az adatokat is Dropbox fiókunkba. Míg az AeroWeather csak Apple eszközökön működik, a nagyon hasonló Takeoff androidos és Apple mobilokon és tableteken is elérhető, igaz, nem ingyenes.

Fotó: AeroWeather

5. Tripit

A Tripit egy rendkívül hasznos app illetve weboldal utazóknak: egyetlen helyen tárolhatjuk az utunkkal kapcsolatos összes foglalást és részletet, melyeket utastársainkkal illetve barátainkkal is megoszthatunk. Ha már regisztráltunk magunknak egy — ingyenes — azonosítót, akkor egyszerűen továbbküldhetjük a repülőjegyfoglalásról, szállásfoglalásról szóló emaileket a plans@tripit.com címre, és az intelligens rendszer szépen összegzi őket egy útiterv formájában. Ha esetleg nem tudja kiolvasni belőle a hasznos adatokat — mondjuk nem angol, hanem magyar nyelvű a kérdéses email — akkor kézzel is felvihetjük őket az utazásunkhoz. Az egy oldalra fésült útitervet aztán lekérhetjük mobilon, tableten, vagy ahogy szimpatikus, szerepelnek benne az indulási és érkezési időpontok, a hotel címe és az összes többi hasznos információ is.

Fotó: Tripit

Az ingyenes Tripitnél többet tud a Pro változat, melyet üzleti utazóknak ajánlanak, ebben kapunk járatváltozási és késési információkat, és azt is jelzi, mikor jár visszatérítés, mondjuk késés miatt.

6. Ryanair app

A papír beszállókártyák ideje leáldozóban van: a legtöbb légitársaságnál már elég, ha a biztonsági ellenőrzésnél bemutatjuk mobilunkon az elektronikus boarding passt. A Ryanair eddig minden évben bekerült a hírekbe azzal, hogy feledékeny utasaitól horribilis összegeket kért a reptéri becsekkolásért. A jó hír az, hogy egy okostelefonnal megspórolhatjuk ezt a felárat: az ingyenesen letölthető Ryanair appban nemcsak be tudunk csekkolni, de a beszállókártyát sem kell kinyomtatnunk, elég, ha megmutatjuk az appot a biztonsági ellenőrzésnél és a beszállításnál. Hasonló appja van valamennyi nagy légitársaságnak, és egyre több fapadosnak is.

Fotó: ryanair
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek