Gyerekkel utazik? Ezt ne hagyja otthon!

Összegyűjtöttünk pár hasznos holmit, ami jól jöhet kisgyerekkel utazáshoz. Nincs gyerekszék az étteremben, ledobja a gyerek a tabletet, nem alszik a repülőn? Eláruljuk, hogyan készüljön az útra, hogy nyaralása ne nyűglődés legyen.

 1. Etetőszék a zsebben

Különösen városlátogatásoknál jelenthet problémát, hogy nincs gyerekszék abban az étteremben, ahol ebédelni akarunk. Rutinos utazók ezt egy textil etetőszékkel szokták megoldani. A textil etetőszék tulajdonképpen egy huzat, amit ráhúzunk a rendes székre, a külsején levő ülésben pedig rögzítjük a gyermeket. Bár ülésmagasításra nem alkalmas, tehát a gyerek nem emelkedik fel az asztal szintjéhez, legalább nem tud megszökni vagy leesni, míg fogyaszt a család. A textil etetőszék nagy előnye, hogy csak annyi helyet foglal kézitáskánkban, mint egy vastagabb sál, és a legtöbb székhez használható. Fél éves kortól ajánlják, 4-5 ezer forintért kaphatunk például Babbago és Babycab márkanév alatt forgalmazott darabokat - utóbbi egy magyar iparművész anyuka terméke!

Galéria: Utazás gyerekkelFotó: Babbago

2. A tabletek korán halnak

Ha már rögzítettük a gyermeket, akkor muszáj lesz a figyelmét is lekötni valamivel, hogy ne kezdjen el nyűgösködni az étel érkezése előtt, illetve amíg a számlát és a kávét várjuk. Vannak gyerekek, akik remekül elvannak az etetőszékben matchboxokkal és kis műanyag állatokkal, lapozgatós könyvekkel, de ha a miénk nem ilyen, vessük be a nehéztüzérséget: elő az okostelefonnal vagy tablettel és a rajzfilmekkel. Érdemes védőtokba bújtatni a gyerekek kezébe adott elektronikát, különben nem lesz hosszú életű: elég egyszer lesodorni az asztalról a kőpadlóra. A Kensington például jópofa zöld, nagy fogantyúval ellátott tokot kínál iPad minik számára. A SafeGrip nevű tok fogantyúja a tablet támasztékaként is szolgál, tízezer forint körül tudjuk megvásárolni. Ha ennél is biztosabbra akarunk menni, a Ballistic ütésálló tokokat gyárt iPhone-okhoz és iPadekhez is: ezek már 4,5 méterről leejtésnél is védik a készüléket, így akár az első emeletről is feledékeny házastársunk után dobhatjuk — bár ez nem igazán ajánlott. Tesztek szerint viszont a tokok nagyjából 2 méteres magasságig megvédik a sérüléstől kütyüinket.

Galéria: Utazás gyerekkelFotó: Kensington

3. Babával a repülőn

Ha repülővel utazunk, akkor a két év alatti gyerekekkel nincs könnyű dolgunk: nekik ugyanis nem kell jegyet venni, jelképes árú babajeggyel utaznak, viszont cserébe ülés sem jár nekik. Csak egy plusz biztonsági övet kapnak, amit a szülőéhez lehet csatolni, és az ő ölében ülnek egész úton. Próbáltak már gyereket altatni ölben úgy, hogy mindkét oldalon egy kemény műanyag karfa határolja a teret? Nem egyszerű. Hosszú távú járatokon kérhetünk bölcsőt, mely a business és a turistaosztályt elválasztó falra rögzítenek, de rövid távú járatoknál többnyire nincs ilyen lehetőség. Ráadásul a bölcsőbe nagyjából 70-75 centis, 10-12 kilós méretig férnek bele a babák, a nagyobbaknak hiába is igénylünk ilyet.

Persze elméletileg vehetünk a babának is rendes jegyet, ekkor jár neki egy ülés, de minek, ha azon úgysem marad meg ülve, fekve pedig nem fér el. A fenti problémacsokor megoldására találták ki a SkyBaby nevű utazómatracot. Ez tulajdonképpen egy merevített hátú pólya: belerakjuk a gyereket, ráhajtjuk a tépőzáras szárnyakat, és már alhat is. A merevítés miatt rá tudjuk fektetni a matracba csavart gyermeket a székünk karfájára, nem fogja nyomni a hátát. Ha pedig hosszú távú járaton utazunk kisbabával, akkor miután megetettük, egyszerűen matracostól bele tudjuk tenni a repülőgép utazóbölcsőjébe. A Skybaby 56 centi hosszú, tehát nagyjából akkora, mint egy standard ülés szélessége, viszont a baba lába kilóghat belőle, így nagyobb babákkal is használható. 0-2 éves korig ajánlják, és amikor épp nem használjuk, kicsire összetekerve berakhatjuk saját tokjába. Európában a brit Amazon árulja 32 angol fontért.

Galéria: Utazás gyerekkelFotó: Skybaby

4. A gurulós bőrönd mindent visz

Nemrég karácsonyi ajándéktippjeink között már említettük a Trunki bőröndöket. Ezek a szarvacskás, mindenféle állatot mintázó gurulós kofferek igazán hasznos darabok: a gyerekek szívesen húzzák maguk mögött madzagon, ha pedig elfáradnak, akkor szüleikre vár ez a nemes feladat. A gyerek csak ráül a bőröndre, megfogja a szarvait és húzatja magát, mintha a világ legszelídebb rodeóbikáján ülne. A bőrönd a reptéri várakozások unalmas percei során is jó szolgálatot tesz, lehet rajta üldögélni, vagy az online árult matricacsomaggal kidekorálhatják a gyerekek. A Trunki szarvai ugyan pont egy centivel túllógnak a Ryanair mérethatárain, de az utazók tapasztalatai szerint ezeket a bőröndöket fel szokták engedni a fedélzetre. Nagyjából 10-15 ezer forintért kaphatjuk meg, típustól és bolttól függően. Van katicás, méhecskés, tigrises, gruffalós is.

Galéria: Utazás gyerekkelFotó: Trunki Suitcases

Gyakran utazik gyerekkel, tuti tippjei vannak? Írja meg a kommentekben alant!

Újabb cikkünk ebben a témában:

A legjobb szállodai gyerekprogramok a csúszdás medencén és az animáción túl - 2017.04.26.Fűnyírás kistraktorral, íjászat, kürtőskalács- és kakaóscsiga-sütés, kincskeresés és szervezett családi vetélkedők: utánajártunk, mivel üthetik agyon az időt a gyerekek a magyar szállodákban, ha már unják a gyerekmedencét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek