Robotlondiner és mobillal nyitható szoba vár az okoshotelben

Mobiltelefonnal nyitható szobaajtó, csomagokat pakoló robot és virtuális golfpálya várja az utazókat a legújabb generációs okoshotelekben. Az utazók magányán nem tudnak enyhíteni a technológiai vívmányok, de legalább szórakoztatják őket: például személyre szabott zenét sugároznak a liftben.

Bár a Vissza a jövőbe hoverboardjaira és az Ötödik elem légitaxijaira még várnunk kell, a technológiai fejlődés idén is rengeteg scifibe illő újdonságot hozott az utazás világába. Az amerikai Starwood Hotels vendégei például szobakulcs helyett hamarosan a mobiljukkal nyithatják ki szobájuk ajtaját: a Starwood saját fejlesztésű appja Bluetoothon keresztül kommunikál a szobaajtóval - és azt ígérik, csak a megfelelő szobát nyitja. A fejlesztéssel persze a hotel is spórol, az app felhasználói ugyanis a recepció útba ejtése nélkül becsekkolhatnak a szállodába - így idővel akár feleslegessé válhatnak a pult mögött üldögélő alkalmazottak.

Mobillal nyílik az ajtóFotó: Starwood Hotels

Nem a munkabéreken akar spórolni, inkább reklámfogásként fogható fel a New York-i Yotel robotja, aki a vendégek poggyászát tárolja biztonságos helyen. Ha valaki korábban érkezik, minthogy a szobája elkészült, esetleg kicsekkolás után még várost nézne, a poggyászát a robotra bízhatja. A hatalmas üvegfal mögött dolgozó fehér Yobot tévedhetetlenül adja ki mindenkinek a megfelelő csomagot - feltéve, hogy jól gépeljük be a nevünket és a PIN kódot, amikor fel akarjuk venni a poggyászt.

A Yotel poggyásztáros robotjaFotó: Yotel New York

A magát "megfizethető luxushotelként" definiáló Yotel igyekszik minél inkább személyre szabni szolgáltatásait: ez olyan extremitásokat eredményez, mint hogy az étteremben egy kapcsolóval állítható az asztalok magassága. Standard szobáik is kényelmesek, panorámás luxuslakosztályukban pedig forgó ágy, padlótól plafonig érő ablakok és billiárdasztallá alakítható ebédlőasztal várja a vendégeket.

Mostanára már a legtöbb hotel felismerte, hogy az ingyenes wifi létfontosságú - sok helyütt azonban még mindig lassú a szolgáltatás, vagy egyes szobákig nem ér el a rádiójel. Az üzleti utazókra szakosodott hotelek nagysebességű üvegszálas hálózatokkal szerelik fel szobáikat, amire van is igény. Egy 2013-as felmérés szerint az utazók 40 százaléka három, vagy több mobileszközt visz magával. Ez azonban nem feltétlenül szükséges.

A luxushotelek körében szinte már általános, hogy a vendégek kölcsön-iPadet kapnak tartózkodásuk idejére. Az angliai Exeterben található Magdalen Chapter hotel azonban ennél is tovább megy, és magát a világ első papírmentes szállodájaként definiálva elektronikusan küldi vendégeinek a számlát és a becsekkolás dokumentumait is, a kincstári iPadre.

A seattle-i 1000 Hotelben egy Microsoft Surface képernyő várja a vendégeket a recepció előtt, melyen a becsekkolásra várakozás unalmas perceit sakkozással üthetik el, de a virtuális concierge-től is kaphatnak városnézési tippeket. A golfmániás vendégeknek pedig külön virtuális golfszobát építettek, ahol ötven híres golfpálya közül választhatnak maguknak virtuális terepet. A szobákban kicsit orwelli megoldással hőérzékelők figyelik, bent tartózkodik-e a vendég: így nem fordulhat elő, hogy olyankor kopogtat a szobalány, ha az ember még aludna egy félórácskát.

A Yotel panorámás lakosztálya forgó ággyalFotó: Yotel New York

Az idei év slágerterméke az okosóra, melyre az utazási cégek is rögtön lefejlesztették saját megoldásaikat. A Sabre TripCase nevű appja például a legújabb Samsung okosórára küldi értesítéseit. Így azonnal megtudjuk, ha mondjuk gépünk másik kapuról indul, vagy esetleg késik. A cég a Google Glassra is fejleszti saját appját, mely hangfelismeréssel működik. Elég annyit mondanunk, "Oké Glass, keress nekem egy repülőjáratot Heathrow-ról Miamiba júniusban", és az app máris teszi a dolgát. Feltéve, ha angolul szólunk hozzá.

Az ausztrál Darling Hotelben a vendégek egyetlen távirányítóval kezelhetik a szoba világítását, termosztátját, a Bose Cinemate hangrendszert és az online videotékát. Ha elhagyják a szobát, egyetlen gomb megnyomásával behúzhatják a függönyt, lekapcsolhatják a villanyt és takarékos állásra állíthatják a légkondit. És ha esetleg ezt elfelejtenék, akkor a rendszer félóra elteltével maga is megteszi ezt, jelentős összegeket spórolva a szállodának.

Ausztráliában már elég egy távirányító mindenhezFotó: Darling Hotel

Szintén Ausztráliában a Sydney-i QT Hotel az ötcsillagos szállodák minden kötelező szolgáltatását hozza, az ingyen wifitől kezdve a lapostévékig. Egy rendkívül szórakoztató fejlesztéssel viszont egyedülállóak: liftjeik érzékelik, hányan utaznak bennük, és ennek megfelelő zenét sugároznak. Egy magányos utazónak például Elvistől az Are You Lonesome Tonight?-ot játszhatják, ha viszont valaki beszáll mellé, akkor rögtön váltanak, mondjuk Bill Withers Just the Two of Us című számára. Ha pedig tele van a lift, akkor megszólalhat Prince-től a 1999 - nem csoda, hogy a szálloda tavaly elnyerte Ausztrália legjobb high-tech hotelének címét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek