Prága, ahogyan még egyikőnk sem látta

Prága ősi kastélyai és katedrálisai turisták millióit vonzzák évről évre - az idő és a természet erői azonban pusztítással fenyegetik az elmúlt ezer év hagyatékát. A cseh restaurátorok nekiláttak a veszélyeztetett építmények felújításának, ahová ezúttal a National Geographic Channel stábja is velük tartott, írja közleményében a tévécsatorna.

Prága a világ egyik legjobb állapotban megőrződött középkori városa – a szívében emelkedő fenséges vár pedig a világ egyik leghatalmasabb várkomplexuma. Az erődítmény hosszú évszázadokon át királyok és uralkodók székelye volt, ám a várnegyed híres építményein meglátszik az idő múlása. A restaurátorok aprólékos munkájába ezúttal a kívülállók is bepillanthatnak, a NatGeo stábja ugyanis kamerákkal követte nyomon a felújításokat, közben olyan titkos, föld alatti helyekre is eljutva, ahol évszázadok óta nem járt senki.

Galéria: Prága, ahogyan még nem láttukFotó: National Geographic

Bohumil Panek és csapata négy gótikus díszorom, úgynevezett vimperga pótlásán dolgozik. Lassú és nehéz munka ez, mert minden egyes követ kézzel kell méretre vésniük, ráadásul hajszálpontosan, hisz elég egy apró, néhány centiméteres eltérés, és a többhetes erőfeszítéssel kifaragott kő a beemeléskor nem fog beférni a helyére. „Minden egyes tömb egy új kihívás. Úgy kell dolgoznunk, hogy az új kő a régi tökéletes mása legyen. Ezt a munkát nem lehet anélkül csinálni, hogy szenvedélyesen szeretné az ember"- mondja Vaclav Fiala, az egyik kőfaragó.

Galéria: Prága, ahogyan még nem láttukFotó: National Geographic

Ezalatt odalenn a mélyben, a föld felszíne alatt, egy másik lelkes szakember is Prága kulturális örökségének felmérésén dolgozik. Vaclav Cilek geológus a város alatt több mint húsz kilométer hosszan kanyargó alagútrendszert tárja fel megőrzendő és megmentendő értékek után kutatva. A labirintusszerű járatokat a 16. században kezdték kivájni a föld alatt rejlő szén és más ásványok kitermelésére, ilyen módon az évszázadok során föld alatti termek, járatok és szobák sokasága jött léte, melyek utóbb ideális börtöncelláknak, vallatótermeknek és kínzókamráknak bizonyultak a mindenkori uralkodó osztály számára.

A különleges földalatti járatokat, és Prága legrejtettebb kincseit a Világörökségek kívül-belül: Prága című filmben lehet megnézni, amelyet 2014. augusztus 16-án, szombaton 18 órakor vetít le a National Geographic.

Ezek is érdekelhetnek