Ezek a jogok minden utasnak járnak

  Itt a nyár, tervezzük a nyaralást, nem mindig megy ez gond nélkül. Törlik a járatot, késik busz, elveszik a poggyász - számos probléma teheti tönkre az utazást. Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága kidolgozott egy minden közlekedési eszközre érvényes utasjogi szabályozást.

  Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága (DG MOVE) a közlekedési eszközökre érvényes utasjogi szabályozásáról szóló közleményük szerint az utasok kétharmada nincsen tisztában azzal, hogy milyen jogok illetik meg tömegközlekedésre váltott jegyükkel. Ezen kívül a hazai légi utasok 78%-a nem ismeri a repüléssel kapcsolatos jogait, ez az arány a második legmagasabb Európában. Az Utasjogot mindenkinek kampány célja az utazóközönség tudatosságának növelése, és az utasok figyelmét felhívni arra, hogy merjenek élni jogaikkal.

  Forrás: Travelo

   

  A legfontosabb EU utasjogok, mely mindenkit megillet:

  - Mindenkit egyenlő jogok illetnek meg a hozzáférés tekintetében.
  - A fogyatékkal élő és mozgásukban akadályozott utasokat asszisztencia illeti meg utazás
  közben, mely semmilyen rájuk rótt plusz költséggel nem járhat.
  - Az utasoknak az utazás minden fázisában joga van a megfelelő tájékoztatáshoz, különösen
  speciális helyzet esetén.
  - A szolgáltató hibájából történő utazás megszakítása esetén az utasoknak jogukban áll
  lemondani az utat és kártérítésben részesülhetnek.
  - Nem az utas által előidézett speciális helyzet esetén az utasok átszervezhetik utazásukat,
  átfoglalhatják jegyüket.
  - Indulás előtt vagy a csatlakozás közben bekövetkező hosszú késés esetén az utasoknak joguk van az azonnali segítséghez.
  - Az utasoknak joguk van kompenzációhoz.
  - Az utasokért és csomagjaikért a szolgáltató vállal felelősséget.
  - Panasz kezeléséhez való jog.
  - Az EU-s utasjogok végrehajtásához és érvényesüléséhez való jog.

   A kampányhoz egy Utasjogai mindig kéznél nevű, négy mobilplatformon elérhető applikációt is fejlesztettek, amellyel az utasok tudatosságát szeretnék növelni, és segíteni őket abban, hogy gyorsan és könnyen információt szerezhessenek a jogaikról, továbbá hogy kihez forduljanak panaszaikkal. Az alkalmazás magyarul is elérhető.
  Az utasjogi rendelet érvényes az Unió mind a 28 tagállamában, emellett az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban is alkalmazni kell az előírásokat. A kampány részeként létrejött egy weboldal is, ahol az utasok minden információt megtalálhatnak az őket illető jogokról, közlekedési eszközökre lebontva. A honlap az EU összes tagállamának nyelvén elérhető.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!