Tíz meglepő tény a repülésről

Statisztikákkal és megdöbbentő tényekkel megtámogatott dokumentumfilm készült a repülés világáról, amelyben a különleges repülő szerkezeteket pilóták és mérnökök mutatják be.

A repülés lehetősége évezredek óta foglalkoztatja az embereket. A történelem során tudósok, feltalálók százai kísérleteztek különféle repülő szerkezetekkel, hogy hosszabb-rövidebb időt a levegőben tölthessenek. Napjainkra azonban, ahogy sok minden más, a repülés is általános dologgá vált; a világ egyik tájáról a másikra utazhatunk néhány óra leforgása alatt - írja filmajánló közleményében a National Geographic Channel. 

A világ repülőgép-állományának mintegy 8%-át katonai gépek teszik ki
Galéria: Meglepő tények a repülésről
Fotó: Natgeotv.com

A csatorna - a repülés világáról készített - dokumentumfilmjében a különleges repülő szerkezetek éppúgy szerepet kaptak, mint a pilóták és mérnökök, akik segítségével a legkülönlegesebb repülőgépeket igyekeznek bemutatni. A tényekkel, statisztikákkal és a repülés legizgalmasabb történeteivel megtámogatott 100% repülő című filmet június 1-én vetíti a National Geographic Channel. 

10 érdekesség a repülés világából:
1. Bolygónkon jelenleg közel 400 ezer repülőgép van.
2. A világ repülőgép-állományának mintegy 8%‑át katonai gépek teszik ki, melyeknek csupán 50%-át vetik be tényleges csatákban.
3. Az A10‑es Warthog büszkélkedhet a világ legnagyobb repülő gépágyújával, és
ezernél több lövedéket lő ki 18 másodperc alatt.
4. A leggyakoribb katonai szállítógép a C130-as Herkules, amely szántóföldről, jégről, hóról és a sivatagból is képes felszállni. Legalább egy belőle a nap minden percében a levegőben tartózkodik.
5. Az U2‑es kémrepülőgép a világűr határán, 21 kilométer magasan repül, a felderítő gépek közül a legmagasabban. A nagy repülési magasság miatt a pilótának űrhajós szkafanderbe kell öltöznie.
6. A sportrepülőgépek 12%‑a házilag készül. Több mint 40 ezer ultrakönnyű gép van a Földön, vagyis mintegy 40 ezer ember szerint jó mulatság felülni "egy papírsárkányra kötözött fűnyíróra".
7. Utasszállító repülőgépből már 80 ezernél is több van a Földön, ám ez is csupán 21%‑a a világ összes repülőgépének.
8. A Boeing 737 a legnépszerűbb utasszállító: minden ötödik másodpercben felszáll
valahol egy, és minden percben legalább 1000 ilyen gép van a levegőben.
9. A svédországi Arlanda repülőtéren található a Jumbo Hostel: az óriásgépet
szállodává alakították át, melynek akár a pilótafülkéjében is alhatunk.
10. A Solar Impulse kísérletirepülőgép földrészeket szelhet át üzemanyag‑felvétel
nélkül, ugyanis napelemek működtetik. 2012-ben Európából Afrikába repült, 2013-ban pedig átrepülte az Egyesült Államokat, mindezt napenergia használatával.
Forrás: National Geographic Channel
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek