Nemzeti ételek, melyek kiverik a biztosítékot

Sült pókot enne szívesebben, vagy héjában főtt kacsaembriót? Esetleg egy kis rothadt halra vágyik, netán nyüvektől nyüzsgő érett sajtra? Összegyűjtöttük a világ legfurcsább ételeit Svédországtól a Fülöp-szigetekig.

Amikor pár éve Thaiföldön jártam, remekül szórakoztam a néhány sörtől felbátorodott angol turistákon, akik a Khao San Roadon esténként feltűnő sültbogár-árus nénitől vásároltak pókot, csótányt és sáskát. "A sáska nagyon szúrós, a pók meg keserű. A csótány nem volt rossz" - mesélte egyikük. De ami a nyugati világban a valóságshow-k egyik borzalmas próbatételének számít, az Ázsiában hagyományos finomság: a turistanegyedben esténként feltűnő árusok nappal a helybélieknek kínálják másutt portékáikat.

Szárított, sós rovarok Thaiföldön, Ubon városban. Szójaszósszal, fűszeresen nejlonzacskóból fogyasztandó Galéria: Gyomort próbáló ételekFotó: Eric-Paul-Pierre Pasquier / Europress / Getty

Számos országban találunk olyan nemzeti ételt, amelynek láttán a turistákat kirázza a hideg: gondoljunk csak a pacalra. De aki már próbálta a szalonnasütés mibenlétét elmagyarázni amerikaiaknak, az is érti, mire gondolok. Pedig milyen finom az a kormos, égett zsírdarab!

Japánban, ahol a gasztronómia számos ágának van erősen ritualizált hagyománya, vannak a teaceremóniánál kicsit veszélyesebb tradíciók is. Ilyen a fugu, vagyis a gömbhal fogyasztása. A hal bizonyos részei erős idegmérget tartalmaznak, így ha rosszul készítik el, a vacsoravendég szörnyű halált hal. Ellenméreg nincs, a nyers fugu viszont állítólag nagyon finom, és rendkívül drága fogásnak számít.

Büszke séfek a fuguhúsból mintázott daruval. Japánban a tálalás szépsége éppolyan fontos, mint az étel minősége Galéria: Gyomort próbáló ételekFotó: Joe Scherschel / Europress / Getty

Az elegáns fugu tökéletes ellenpéldája a svéd surströmming halkonzerv, ami nagyon, nagyon büdös, erjesztett heringet tartalmaz. Semmiképpen ne a lakásban nyissuk ki, és ne is a lépcsőházban: egy német ingatlantulajdonos azonnal kirúgta a bérlőjét, amikor az véletlenül kiöntött egy surströmming konzervet a lépcsőházban. Amikor a bérlő perre vitte a dolgot, a bíróság a háziúrnak adott igazat, miután az demonstrációs céllal kinyitott egy halkonzervet a tárgyalóteremben. Egy japán kutatás szerint egyébként ez a világ egyik legbüdösebb étele, pedig van pár versenyző még a piacon.

Szardínián például casu marzu néven ismerik azt a juhsajtot, melyben a sajtlégy lárvái vonaglanak. Vannak, akik fogyasztás előtt kiszedik a kis kukacokat, mások azzal együtt eszik a sajtot. Az eredetileg kemény Pecorino sajtot a lárvák megpuhítják, néhol folyóssá válik. Csípős utóíze két órán át is megmarad az ember szájában. A hagyomány szerint csak az a sajt fogyasztható, amelyben élő nyüvek vannak, ha a kukacok elpusztulnak, a sajtot kockázatos megkóstolni.

Marokkóban főtt, fűszeres birkaagyvelőt falatozhatunk a piacon, étvágygerjesztőnek pedig odateszik az asztalunkra a birka megnyúzott, rémisztő fejét. Kurdisztánban egészben sütik a kecskefejet, Azerbajdzsánban és Iránban viszont bárányfejből és báránykörömből készítenek kale pacse nevű levest, melybe a bárány szemét és agyát is belefőzik. Reggelire szokták fogyasztani.

Chilis sült kecskefej, kurd specialitás Galéria: Gyomort próbáló ételekFotó: Tristan Savatier / Europress / Getty

Nem igazán street food kategória, viszont rendkívül dögletes illatú különlegesség a kiviak nevű inuit fogás. Ezt a hosszú grönlandi telek átvészelésére találták ki, úgy készül, hogy egy kibelezett fókatetemet megtömnek madarakkal (többnyire fekete lummával), majd kipréselik belőle a levegőt, bevarrják, bezsírozzák és egy nagy követ tesznek a tetejére. A kiviak nagyjából fél éven át készül, ennyi ideig fermentálódnak a lummák benne. Esküvőkre, születésnapokra különösen ajánlott finomság!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek