Magyar űrturistákat is vár az osztrák űrjegyiroda

A mintegy két órás túrára, mely a Föld légkörén kívülre vezet, negyedmillió dollárért (nagyjából 54 millió forint) válthatunk jegyet. Világszerte már több mint ötszázan fizettek be az útra, köztük Paris Hilton és Niki Lauda is. A cégtulajdonos Branson családjával együtt utazik az első járat fedélzetén.

Magyar űrturistákat is vár az a bécsi utazási iroda, mely az országban egyetlenként árul jegyeket a Virgin Galactic első, nagyközönségnek szánt űrutazására. A mintegy kétórás túrára negyedmillió dollárért (nagyjából 54 millió forint) válthatunk jegyet, és borsos ára ellenére igen népszerű a tervezett út. Világszerte már több mint ötszázan fizettek be az első olyan útra, mely a világűrbe, vagyis a Kármán-vonalon kívülre vezet. A magyar származású Kármán Teodorról elnevezett, elméleti határvonal 100 kilométer magasan húzódik, ez az atmoszféra határa. A Virgin SpaceShipTwo nevű űrrepülőgépe 110 kilométer magasra emelkedik majd, hogy utasai megtapasztalhassák a súlytalanságot, aztán elegáns ívet leírva siklik vissza a Földre.

Galéria: Magyar űrturisták welcomevirgingalactic

 Az űrutazás iránt óriási az érdeklődés, a bécsi iroda munkatársai folyamatosan kapják az információkérő e-maileket, és reményeik szerint több megkeresésből foglalás is lesz, mondta el a Travelónak Bernhard Stingl, a Top Tours GmbH képviselője. Sokan arra kíváncsiak, valódi-e az ajánlat, mivel olyan hihetetlennek tűnik. Mint mondta, Magyarországról még nem jelentkeztek náluk turistajelöltek, talán azért, mert országunkban nincs a Virginnek hivatalos, akkreditált partnercége. A Virgin Galactic ugyanis egyelőre nem tart több utazási irodának partnerképzést, mivel az igen időigényes. Így aztán szeretettel várják bécsi irodájukban a jelentkezőket.

Amerikában tucatnyi cég büszkélkedhet az "akkreditált űrutazási iroda" minősítéssel, és van, aki már adott is el jegyet a Virgin 2014-re tervezett útjaira. A Travel Dreams munkatársa, Diane Vest a houstoni Khou.com-nak nyilatkozva elmondta, egyik ügyfelét az ismeretlen megismerése motiválta. "Ha már mindenhol járt az ember, akkor ez tulajdonképpen az utolsó meghódításra váró határvidék" - mondta.

A Virgin Galactic még nem jelentette be, pontosan mikor indul az első űrrepülőút. Az viszont biztos, hogy a hat utast szállító gép fedélzetén a cégalapító Richard Branson is ott lesz, feleségével és két fiával együtt. A rock-and-roll vállalkozó és multimilliárdos Branson vállalkozása igen sikeresnek ígérkezik: többek között Ashton Kutcher, Justin Bieber, Niki Lauda és Paris Hilton is jegyet váltott az útra, Stephen Hawking fizikus pedig szabadjegyet kapott a cégtől.

A negyedmillió dolláros útiköltség fejében az utasok néhány percen át átélhetik a súlytalanság élményét, láthatják az űr feketeségét és a kék földgolyót, az ívelt horizontot és azt, mennyire vékony réteg az atmoszféra. A valódi űrhajósok kissé szkeptikusak: Chris Hadfield, az űrben nemrég David Bowie-t éneklő kanadai űrhajós azt nyilatkozta, reméli, akik jegyet váltanak, tudják, mire fizetnek be. Az útnak ugyanis csak töredékét teszi ki az a néhány perc, melyet a Kármán-vonal felett tölt az űrhajó, mielőtt újra magához rántja a Föld tömegvonzása. Hadfield szerint előbb-utóbb biztosan baleset ér egy űrhajót, hiszen ez elkerülhetetlen egy ilyen úttörő jellegű projektnél.

Galéria: Magyar űrturisták welcomeAdministrator / virgingalactic

 Az utazás rövid voltát egyensúlyozandó Branson igazi VIP elbánást biztosít leendő utasainak: az utazásra felkészítő űrhajóskiképzés mellett különleges eseményekre hivatalosak a jegybirtokosok. Például vendégeskedhetnek Branson karibi magánszigetén, a Necker szigeten és végignézhetik az űrrepülőgép tesztrepüléseit a Mojave-sivatagban. A jegytulajdonosok emellett automatikusan a Space Book névre keresztelt exkluzív online közösségi háló tagjaivá is válnak.

Pár éve egyébként járt már magyar űrturista a világűrben: a Microsoft egyik volt vezetője, Charles Simonyi, aki 2007-ben és 2009-ben összesen 26 napot töltött az űrben, illetve a Nemzetközi Űrállomáson, és összesen 60 millió dollárt fizetett a privilégiumért. Ehhez képest a negyedmillió dollár barátinak tűnik – igaz, nem jár hozzá belépő az űrállomásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek