Japánban bunkóság borravalót adni

Míg Japánban és Kínában sértésnek számít a borravaló, addig Hong Kongban a szokásos tíz százalékot várják el. Ausztráliában szintén ennyit kell hozzászámolnunk az éttermi számlához, Új-Zélandon viszont egyáltalán nem szokás többet adni a végösszegnél. Nem tudja, mikor mennyi borravaló az ildomos? Segítünk!

Gyakran jön zavarba az ember, ha külföldön fizetésre kerül a sor, legyen szó étteremről, szállodai szolgáltatásokról vagy éppen a taxiról. Kezdjük ott, hogy vannak olyan helyek, ahol már maga a számla kikérése is komoly kihívás: tapasztalataink szerint Spanyolországban például egészen addig figyelmen kívül hagyják az embert a pincérek, és ücsöröghet az asztalánák napestig, amíg határozottan fel nem hívja magára a figyelmet, és – lehetőleg spanyolul – nem kéri a számlát.

Van, ahol egyenesen sértésnek számít, ha nem annyit fizetünk, amennyi a számla végösszege
Galéria: Borravaló - Tudni illik, hogy mit illik
Fotó: Stefano Scata' / Northfoto

Tegyük fel, hogy ezen a kihíváson túl vagyunk, és már csak a megfelelő összeget kéne átnyújtanunk. De mennyit is? Vannak országok, ahol a túl nagylelkű borravaló felér egy hatalmas sértéssel, máshol viszont pont a szűkmarkúságot veszik zokon. Ebben segít az alant látható zseniális infografika.

Tudta például, hogy míg Japánban és Kínában kifejezetten sértésnek számít az étteremben borravalót hagyni, addig Hong Kongban a megszokott tíz százalékos borravaló az ildomos? Ezzel szemben Amerikában már olyan is előfordult, hogy a dühös étteremtulajdonos nem engedte távozni vendégeit, mert azok nem akartak borravalót adni. Jó böngészést!

Fotó: lovingapartments.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek