Gallusz Nikolett szeszélye a rózsaszín rizottó

Pokoli melegben celebeket kerülgettünk az Araz étterem konyhájában egy házi rizottóversenyen, amelynek a zsűrijébe kaptunk meghívást. Gallusz Nikolett céklás rizottója a legszebb tálalás díját kapta, de ízvilágban egy újítás győzött. Rizottót több száz éve főznek már, itthon mégis néhány helyen félreértett étel.

"A rizottó a lehető legjobb megoldás, ha váratlanul vendégek esnek be hozzánk. Rizs mindig van otthon, hagyma, parmezán és fehérbor is, alaplevet is tartok a fagyasztóban. 18 perc kell mindössze, hogy összedobjam"- mondta a Travelónak Rákóczi Ferenc az Araz étterem konyhájában hagymaaprítás közben.

Rizottót pontozni szerencsés dolog

Galéria: RizottóversenyFotó: Páth Dániel / Travelo

A rádiós műsorvezető egyike volt azoknak a celebeknek, akikkel a Continental Hotel Budapest étterme egy hétköznap délutáni házi rizottóverseny publicitását szerette volna növelni. A sztárok, szakácsok, rizottók elnevezésű versenyen a zsűribe kaptam meghívást az eseményt szervező Vendég és Hotel magazin főszerkesztőjétől, ami itt a legszerencsésebb lapjárás volt.

Négy csapat sorakozott fel délután három órakor, ezeket egy ismert ember, és a hotel kiválasztott szakmai partnere alkották sorsolásos alapon, plusz egy szakács, hogy biztos legyen mit kóstolnunk a főzés egy órája után. A színésznő Gallusz Nikolett mellett Pindroch Csaba, Rákóczi Ferenc és a tavalyi X-Faktor felfedezettje, Antal Tímea képviselte a celebeket. Különleges sztárvendégként pedig Kovácsné Csillát fogadták, aki az Erzsébetvárosban ismert, és az étterem törzsvendégeként kapta meg a VIP státuszt.

Antal Tímea a rántottánál tart

Ahogyan a szakácskabátba öltözött csapattagok, a szálloda vezetősége, az öttagú zsűri és az újságírók, fotósok a konyhába vonultak, úgy szorult egy belső, kisebb helyiségbe a tényleges munkát végző személyzet, és fogadta az étterembeli rendeléseket. Barka Áron chef de cuisine szerint délután háromtól ötig holt időszak van, ez az ideális idő amatőr főzöcskéhez.

"Nemrég költöztem fel Pestre, még a rántottánál tart a főzőtudományom" - állította magáról Antal Tímea, akinek szerencséje volt, hogy a jelenlévő szakácsok közül egy újítót kapott csapattársának. A szakácsnak az arca sem rezdült, amikor a másik csapattárs arról érdeklődött, otthon készítheti-e majd húsleveskockából az alaplevet. Sajnos parizerből nem lesz érlelt hátszín, bárhogyan is fűszerezzük.

Rizottó vs. rizibizi

Galéria: RizottóversenyFotó: Páth Dániel / Travelo

 Feljegyzések szerint már az 1570-es években is készítettek rizottót, az azóta eltelt évszázadokban volt tehát idő és lehetőség kísérletezni. Állítólag eredetileg az volt a cél, hogy rizsből a gabonakásákhoz hasonló, krémes és laktató egytálétel készüljön. Az olasz fogás diverzitása lenyűgöző, itthon mégis félreértett műfaj. Vannak éttermek, amelyek rizottónak hívják a zöldéggel párolt jázminrizst, amelybe a végén egy kevés vajat dobnak, hogy jobban összeálljon, és ha nagyon adnak a kreativtásnak, sajtot is reszelnek a tetejére. Az legyen életünk legnagyobb problémája, hogy besétálunk egy ilyen csapdába, de vérmérséklettől függően akkor is bosszantó.

Öt összetevő-típus mindenképp jó, ha kéznél van a rizottóhoz. A soffritto a hagymát és a többi zöldséget jelenti, amelyeket olajban megfuttatunk. Az alaplé készülhet húsból, zöldségből, a házi a legjobb. A rizottóhoz legjobban használható rizs kerek szemű, keményítőben gazdag. Az itthon kapható fajták közül például a carnaroli, vagy az arborio képviseli ezt a műfajt, amelyek körülbelül húsz perc alatt érik el az ideális roppanós állagot. Az ízesítők következnek, ezek közé tartoznak a hozzáadott zöldségek, esetleg hús, hal, vagy tenger gyümölcsei, a fűszerek és a bor, végül a vaj és a parmezán.

Remek alkalom pletykálni

A csapatok ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgoztak, egy tál nagy szemű rizst, egy pohár bort, egy feles olajat és egy bő másfél liter alaplevet kaptak, az ízesítők közül gombát és rozmaringgal és levendulával fűszerezett kacsamellet. Valahonnan egy kis cékla is előkerült, de abban csak Gallusz Nikolették láttak fantáziát. A szakácsok tanácsára a rizst senki sem mosta meg főzés előtt, hogy a keményítő megmaradjon.

Arra a kérdésre, hogy mire jó egy közös rizottófőzés azon kívül, hogy pokoli melegben egymást kerülgetve próbáljuk megtalálni a helyünket, mintha egy zsúfolt ázsiai piacon tobzódnánk, Kovácsné Csilla adott egy jó választ. Ő például felfedezte, hogy csapattársa, Pindroch Csaba a szomszédja, az alaplé adagolása pedig kiváló alkalom megbeszélni a lakóközösség ügyeit.

Az újító trükkje

Galéria: RizottóversenyFotó: Páth Dániel / Travelo

Rákóczi Ferencet a gasztronómia megszállottjaként aposztrofálták a meghívóban, és nem túl szerényen Ferenceknek nevezte el saját csapatát, amelynek másik két tagját Csabának és Georginának hívták. Viszont elleshettük tőle, hogy a gombát úgy is lehet pirítani, hogy fűszerezés után se engedje ki a levét. Antal Tímea Risostar nevű csapatának vezetője, Varga Gábor szakács pedig egy új megoldást vezetett be, a megszokott sorrendtől eltérően nem a hagymadínszteléssel kezdte a főzést, hanem a rizzsel, és a hagyma később az alaplében puhult meg. Nem mindenki adott ennek nagy esélyt, de végül ők nyerték a legjobb ízvilágú rizottó díját.

Kóstoláskor többek közt az esztétikus tálalást, a kreativitást, az ízvilágot, az állagot pontoztuk, illetve a csapat nevét és a fogás elnevezésében rejlő fantáziát is értékelhettük. Végül meglepetésünkre különböző fantázia-kategóriában nyert egy-egy díjat mind a négy csapat. A négy rizottó egészen különböző karakterű lett, a bor mindegyikben hasonlóan érződött, kivéve a céklával színezett rózsaszín rizottóban, amelyik kicsit édeskésebb lett a többinél. Wiszkidenszky András a Dining Guide tulajdonosa nyilvános értékelésében elmondta, az összes rizottó túlfőtt, mivel a főzésre szánt egy óra túl sok volt erre a fogásra. A csapatok védelmében elmondatom, hogy minden étel messze jobb volt, mint a rizibizi-átiratokkal kísérletező vendéglőké.

Díjak
A leggyorsabban elkészülő csapat - Ferencek: Ferencesek eledele. A csapattagok: Rákóczi Ferenc műsorvezető, Lukács Csaba, a Magyar Nemzet Online főmunkatársa, és Klemensz Georgina szakács. A nyereményük: wellness a szállodában.
A legszebb tálalás: Női szeszély: Rózsaszín álom á la huncut rizottó. A csapattagok: Gallusz Nikolett színésznő, Tőkés Adrienn a Dynamic Tours munkatársa és Gracza Sándor szakács. A nyereményük: masszázs a szállodában.
A legötletesebb csapatnév: Mr. és Mrs-ből lett Szomszédok. Az étel neve: Parmotto á la Balas. A csapattagok: Pindroch Csaba színész, Kovácsné Csilla törzsvendég és Bakonyi Balázs szakács. A nyeremény: BBQ az étteremben.
A legjobb ízvilág: Risostar: Kacsotto á la Risostar. A csapattagok: Antal Tímea énekesnő, Kollár Cecília a Contact Travel munkatársa és Varga Gábor szakács. A nyereményük: hatfogásos vacsora az étteremben.

A Travelo már tesztelte

Az Araz éttermet a szerkesztőségünk néhány tagja ismeri már. A Travelo 2012-es top 5 szállodai étterem listáján szerepelt a hely, igazából az ebédmenüje miatt. A tesztelő kolléga szerint ha hagyományos ételt is választunk, számíthatunk arra, hogy különlegesen készítik el. Például a túróscsusza, a paradicsomleves, vagy a lasagne is egészen más, mint amilyennek ismertük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek