Szereti a veszélyt? Kajakozzon izzó láván!

A kajakosok az ezeregyszáz fokos lávaömlés mentén szelték a vizet, majd partra is szálltak.

Három fiatal kajakos arra vállalkozott, hogy a Hawaii szigetén fekvő Kilauea vulkán tövében hasítja az óceánt. A dolog pikantériája, hogy a Kilauea 1983 óta Földünk egyik folyamatosan működő, legaktívabb vulkánja. A brazil Pedro Oliva, az amerikai Chris Korbulic és Ben Stookesberry eredetileg hagyományosabb vízi túrát tervezett, de az esőzések hiánya a szigeten végül eredeti terveik megváltoztatására késztette őket. A sziget mentén kajakozva így végül közvetlenül a 700-1100 Celsius fokos lávafolyam mellett keltek útra, majd kedvet kaptak a partraszálláshoz is.

 

Galéria: LávakajakosokFotó: Alexandre Socci / Barcroft Media / Northfoto

Ehhez evezőiket használták segítségül. A földet maguk előtt tapogatva tesztelték, vajon kihűlt-e már a láva annyira, hogy rá lehet merészkedni: „amikor először érintettük evezőinket a még nem egészen kihűlt, vörösen izzó lávához, az egyszerűen, szó szerint felrobbant. De nem csak ez jelentett veszélyt. Mint később kiderült, a víz és a folyékony láva találkozásosakor veszélyes mérgező gázok is felszabadulnak." Fokozta a veszélyt, hogy három fiatalnak semmilyen előzetes felkészültsége nem volt arra nézve, mennyire lehet megközelíteni az izzó lávatömeget. „Soha nem felejtjük el, ahogyan a vöröslő lávafolyam sziszegve érintkezik az óceán vízével. A víz ötven fokos volt, szó szerint forrt, ha beledugtuk volna a kezünket, biztosan szétégett volna" – mesélik a kajakosok a róluk készült videóban.

A kis csapat filmet is forgatott kalandos expedíciójáról, melyet a brazil Kaiak on Canal off című műsorban mutattak be. A nézőknek azonban azt javasolják, senki ne kövesse a példájukat és ne higgyék, hogy veszélytelen kalandról van szó. Nem ez volt egyébként a csapat utolsó utazása. Továbbra is folytatják kalandtúráikat, melynek során a föld legextrémebb folyóit és vízeséseit tesztelik kajakjaikkal. Következő állomásaik Ausztrália és Indonézia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek