A whiskynek is be kell férnie

A fapados utazás egyik sarkalatos pontja a poggyász: ha véletlenül túl kövérre tömjük puha bőröndünket, vagy nem fér bele a duty free whisky, súlyos ezreink bánják a bőrönd utolsó pillanatban feladásának díját. A fapados légitársaságoknál ugyanis a legtöbb utas a poggyászfeladási felárakon spórolva egyetlen, ingyenesen felvihető kézipoggyásszal utazik, emiatt aztán teljesen tele szoktak lenni bőröndökkel a felső poggyásztartó rekeszek, és a légitársaság igen szigorúan betartatja a mérethatárokat. Összegyűjtöttük kedvenc táskáinkat és pár hasznos kézipoggyászos tippet.

Az Easyjet, a Ryanair és a Wizz Air közül a Wizz Air engedélyezi a legkisebb ingyenes bőröndöt: náluk 42x32x25 centis a bőrönd, amit ingyen felvihetünk a fedélzetre. Ez az a méret, ami befér az előttünk levő ülés alá, és így a lábtér egy részének is búcsút inthetünk. Igaz, a Wizz Airnél két kézipoggyászméret létezik, és a kicsit nagyobb sem túl drága: utanként 2750 forintért vihetünk fel egy 56x45x25 centis koffert, aminek be kell férnie a fenti poggyásztartó rekeszbe. Egyik méretű poggyászunk sem lehet nehezebb 10 kilónál. Más fapadosoknál pedig előfordul, hogy 8 kiló a maximális súlyhatár, ilyen például a Germanwings és a Norwegian is, az Air Berlin pedig csak hat kilós csomagot enged.

Galéria: Fapados kézipoggyászokSwns.com / Northfoto

 A Ryanair ingyenes poggyászmérete sem valami nagy, 55x40x20 cm. A cég maga is árul kézipoggyászt: a Samsonite kemény F'Lite és puha American Tourister gurulós bőröndjét garantáltan elfogadják a cég minden járatán kézipoggyásznak, feltéve, ha nem pakoltuk túl nehézre, a súlyhatár ugyanis itt is 10 kg. És a F'Lite 3,4 kilós önsúlya mellé ez már nem is jelent olyan sok holmit. A kemény bőrönd ára 89 eurónak megfelelő forint, a puha 49, cserébe ingyen postázzák. A Ryanairnél érdemes figyelni arra, hogy tényleg csak 1 db kézipoggyászt engednek, bele kell, hogy férjen a reptéren vásárolt duty free whisky és a fényképezőgép is.

Súlyszempontból egy puha bőrönddel, háti- vagy válltáskával jobban járunk, különösen, ha gyerekekkel utazunk. Kétéves kor felett ugyanis nekik is jár az ingyenes kézipoggyász, cipelni viszont mi fogjuk, a sajátunkkal együtt. Persze lehet kísérletezni, a Trunki nevű szarvacskás bőröndöt például imádják a gyerekek, mivel pórázon lehet húzni, és ha várni kell, ráülhetnek (vagy húzhatjuk mi a gyereket bőröndöstül). A 15 ezer forintos Trunki egyetlen hibája, hogy szélessége egy fél centivel meghaladja a Ryanair engedélyezett méretét, bár a fórumozó anyukák szerint eddig még nem volt gond a bőrönd fedélzetre vitelével.

Ha maradunk a hátitáskánál, a Bagaboo magyar manufaktúra remek, strapabíró futártáskákat gyárt, melyek kézipoggyászként is jól alkalmazhatók. Az Eco futárzsák közepes méretű változatába mintegy 24 liternyi holmi fér, cserébe nem kell egy nehéz bőröndöt vonszolnunk végig a városon. Ha valaki utálja a válltáskákat, választhat náluk hátizsákot is. Az árak 13-23 ezer forint között vannak, mérettől és egyedi kiegészítőktől függően. Rendelésre gyártanak egyedi fotóval, felirattal nyomott táskát is, így biztosan nem fogjuk összekeverni a leszállás utáni őrületben senkiével.

Galéria: Fapados kézipoggyászokBildagentur-Online/kröner / Northfoto

 Amennyiben ragaszkodunk a bőröndhöz, vigyünk centit a vásárláshoz, a fapadosok által engedélyezett méret ugyanis nagyon kicsi. A belső merevítések pedig további értékes centiket levesznek a pakolásra használható helyből. Figyeljünk arra is, hogy nem mindegyik bőrönd külső zsebébe pakolhatunk: ha ugyanis a bőrönd vastagsága már alapból megvan 20 centi, akkor egy degeszre tömött külső zsebbel garantáltan nem fér bele a rettegett reptéri mérőkeretbe. Ilyenkor jöhet az az olcsó trükk, hogy kiveszünk egy pulóvert a táskából, és felvesszük, vagy legalábbis a vállunkra borítjuk, a külső zseb tartalmát pedig az így felszabadított helyre tuszkoljuk.

Léteznek gurulós hátizsákok és a nagymamák bevásárlótankjaihoz hasonló gurulós szatyrok is. Ezek nagy előnye, hogy egyszerre könnyűek, nagy űrtartalmúak és mobilak, hátrányuk viszont, hogy általában rettenetesen rondák. Vállalhatóbb darabok vannak például a Samsonite kollekciójában, ügyeljünk azonban arra, hogy hátizsákoknál a vastagság okozhat gondot: a 29 ezer forintos W3 Stockholm például 36x55x27cm, tehát nem érdemes telepakolni, ha 20 centis keretbe kell beférnünk vele. Ez a táska 2,3 kilós, és 37 literes, belefér egy 15" laptop is a zoknik mellé. Online táskaáruházakban számos olcsó gurulós táskát kínálnak, ilyesmit azonban érdemesebb személyesen venni, a gyanúsan kedvező áron ugyanis lehet, hogy vékony, könnyen szakadó anyagból készült vacakot fogunk csak kapni.

Kézipoggyász-méretek:
Aer Lingus 55x40x24cm plusz kis kézitáska (25x33x20cm), 10 kg max
Air Berlin 55x40x20 cm, 6 kg max, plusz kis kézitáska
Easyjet: 56x45x25 cm, nincs súlyhatár
Germanwings 55x40x20 cm, 8 kg max
Jet2.com 56x45x25cm, 10 kg max
Norwegian 55x40x23cm, 10 kg max
Ryanair: 55 x 40 x 20 cm, 10 kg max
SkyWork: 55 x 40 x 20 cm, 8 kg max
Transavia 55 x 35 x 25 cm, 10 kg max, plusz duty free bevásárlás
Wizz Air: 42x32x25 cm (ingyenes), 56x45x25 cm (2750 forint), 10 kg max
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek