Magyar holdjáró a HungaroControl madridi standján

A Polgári Légiforgalmi Szolgáltatók Szervezete és a Légiforgalmi Irányítók Szövetsége Európa egyik legnagyobb éves szakmai kiállítással és fórummal egybekötött nemzetközi konferenciáját tartja 2013. február 12. és 14. között Spanyolországban. A rendezvényen a HungaroControl standján bárki kipróbálhatja magát légiforgalmi irányíróként, vagy megsétáltathatja az első magyar holdjáró kutyát.

A HungaroControl közel ötven négyzetméteres, látványos, interaktív kiállítótere a magyar szolgáltató új, csúcstechnológiát felvonultató, ANS III elnevezésű irányító központját szimbolizálja, amely 2013. február 27-étől veszi át a régi budapesti központ szerepét. Sokan kíváncsiak a HungaroControl és a Thales Air Systems 2004 óta közösen fejlesztett, mára több mint 200 új fejlesztéssel ellátott, kiemelkedő bonyolultságú légi navigációs szoftverrendszerére, a MATIAS-ra is (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System).

A HungaroControl madridi standja
Galéria: HungaroControl
Balazs Meresz / HungaroControl

 A madridi World ATM Congress első napján kiemelt figyelmet kapott a HungaroControl budapesti légi navigációs kutatás-fejlesztési és szimulációs központja, amely közép-európai viszonylatban a legnagyobb kapacitással rendelkező és legmodernebb technológiával felszerelt szimulációs centrum.

„A légi forgalom növekedése és az integráció Európa-szerte egyre erősebb keresletet támaszt a kutatás-fejlesztés, a szimuláció és a képzés területén, de a magas szakmai igényeknek megfelelő kapacitások csak igen korlátozottan állnak rendelkezésre. A budapestihez mérhető nagyságú és technológiájú létesítmény az egész kontinensen csupán egy található, Párizs mellett. Ezért különösen fontos, hogy az integrációs folyamat legintenzívebb időszakában biztosítani tudjuk Közép-Európa számára a fejlődéshez és a közös munkához szükséges világszínvonalú infrastruktúrát" – mondta el Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.

Bárki kipróbálhatja magát légiforgalmi irányítóként
Galéria: HungaroControl
Balazs Meresz / HungaroControl

 A kiállítás egyik érdekessége, hogy a három nap alatt az érdeklődők egy interaktív munkaállomás segítségével ismerkedhetnek meg a CRDS szolgáltatásaival: a valós idejű szimuláció során bárki kipróbálhatja magát légiforgalmi irányítóként, és kapcsolatba is léphet a budapesti központban lévő álpilótákkal.

A kiállítás második napján bemutatkozik a Google Lunar X Prize nemzetközi innovációs verseny magyar résztvevője is: a Puli Space Technologies. A fiatal mérnökökből álló csapat a HungaroControl főtámogatásával saját fejlesztésű holdjárót épített, amelyet 2015-ig megpróbálnak feljuttatni az égitestre. A híres magyar terelőkutyáról elnevezett eszközt működés közben láthatják az érdeklődök – áll a HungaroControl közleményében.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Így lesz évente egy-két új magyar világcég - 2013.06.05.
Háromszáz sikeres startup kellene, hogy akadjon pár világsiker, mondja Korányi László, az innovációs hivatal megbízott elnöke. Egyelőre viszont csak néhány tucat említésre méltó, innovatív vállalkozás van.

Ezek is érdekelhetnek